Novinar novinske agencije Anadolija ubijen u izraelskom napadu

0
Anadolija
Novinar novinske agencije Anadolija ubijen u izraelskom napadu
Foto: AA / Muntasir es-Savvaf

Muntasir es-Savvaf, kamerman Anadolije u Pojasu Gaze, ubijen je u izraelskom zračnom napadu, izvijestila je turska novinska agencija.

Neposrednih komentara izraelske vojske nije bilo.

Medijski ured vlade u Gazi rekao je da je njegovim ubistvom ukupan broj novinara ubijenih u izraelskim napadima od oktobra porastao na najmanje 72.

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 20. maja: Velike promjene vremena pred nama

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 20. maja: Velike promjene vremena pred nama

U intervjuu za Anadolu koji je dao prošle sedmice, a za koji se ispostavilo da je i njegov posljednji, Savvaf je izjavio da će nastaviti raditi svoj posao uprkos tome što je ranjen u izraelskom napadu u kojem su život izgubili njegovi roditelji i mnogi članovi porodice.

"Prošlog petka uvečer, izraelski ratni avioni su izveli napad na kuću moje porodice, srušivši je na sve koji su bili unutra. Kuća je nasilno uništena. Okupacione snage ne prave razliku između djece i staraca, moja porodica je hladnokrvno ubijena", kazao je Savvaf ne skrivajući bol i tugu koju osjeća.

Hoće li neko zaustaviti ludilo u Gazi: Ubijeno oko 30 članova samo jedne porodice

Hoće li neko zaustaviti ludilo u Gazi: Ubijeno oko 30 članova samo jedne porodice

Podsjećamo, u napadu 18. novembra smrtno je stradalo oko 30 članova porodice Savvaf, a kamerman je tada zadobio povredu desnog oka i deformitete na licu.

"Većinu tijela moje ubijene rodbine smo izvukli ispod ruševina. Ostale tražimo ispod ruševina primitivnim metodama jer timovima za traganje i spašavanje nedostaje osnovna oprema koja im je potrebna", ispričao je Savvaf, nakon što je izgubio oca Mustafu es-Savvafa, koji je bio istraživač-pisac, majku, dva mlađa brata i njihovu djecu.

Na pitanje namjerava li krenuti prema jugu Pojasa Gaze, koji je naočigled manje opasan od grada Gaze u kojem se nalazio, Savvaf je tada izgovorio rečenicu po kojoj će ostati upamćen:

"Ostajem i nastavljam svoj posao u Gazi, bez obzira na rizik. Ostaćemo ovdje. Uprkos svemu, nastavit ćemo raditi svoj posao i slati snimke iz Gaze. Nastavićemo do posljednjeg daha. Ono što su nam okupatori uradili neće nas spriječiti da radimo."

U najnovijem ažuriranju, Odbor za zaštitu novinara postavio je broj potvrđenih poginulih novinara i medijskih djelatnika na 57.

Muntasir es-Savvaf
Foto: AA: Muntasir es-Savvaf

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije