Historijski trenutak: Južna Koreja zabranjuje prodaju psećeg mesa

1
Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: Južna Koreja zabranjuje prodaju psećeg mesa
Foto: RSE / Kiev: Azil za pse i mačke

Južna Koreja je nedavno usvojila zakon s ciljem okončanja prakse klanja i prodaje pasa za meso do 2027. godine. Novi zakon ima za cilj okončati vjekovnu tradiciju jedenja psećeg mesa, koja je u posljednjih nekoliko decenija pala u nemilost, posebno među mlađom populacijom.

Prema novom zakonu, bit će zabranjeno uzgajanje, klanje, distribucija i prodaja pasa za konzumaciju. Osobe proglašene krivima za ove aktivnosti suočavat će se s kaznama, uključujući zatvorske kazne do tri godine za koljače pasa i do dvije godine za uzgajivače pasa ili prodavatelje psećeg mesa. Važno je napomenuti da sama konzumacija psećeg mesa neće biti protivzakonita.

Novi zakon će stupiti na snagu za tri godine, pružajući poljoprivrednicima i vlasnicima restorana vremena da pronađu alternative i podnesu planove za postupno zatvaranje svojih poslovanja lokalnim vlastima. Vlada je obećala potporu uzgajivačima psećeg mesa, mesarima i vlasnicima restorana čija će preduzeća biti prisiljena zatvoriti se, iako detalji o nadoknadi još nisu jasni.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Podaci iz 2023. godine pokazuju da je Južna Koreja imala oko 1.600 restorana sa psećim mesom i 1.150 farmi pasa. Meso pasa, poznato kao "bošintang", bilo je smatrano delikatesom među starijim Južnokorejcima, ali njegova popularnost znatno je opala među mlađim generacijama.

Iako su prethodne vlade obećavale zabranu psećeg mesa još od 1980-ih, ovaj zakon označava konkretan korak u pravcu okončanja ove prakse. Grupe za prava životinja pohvalile su ishod glasanja kao veliku pobjedu u borbi za pravilnu brigu o životinjama u Južnoj Koreji, piše BBC.

Uzgajivači psećeg mesa vodili su kampanju protiv zabrane. Smatrali su da, s obzirom na opadajuću popularnost među mladima, treba pustiti da ta praksa s vremenom prirodno izumre. Mnogi poljoprivrednici i ugostitelji su starije osobe i tvrde da će im sada, tako kasno u životu, biti jako teško promijeniti način privređivanja. 

"Industrija bi ionako nestala za 10 godina. Mi smo u 60-ima i 70-ima, a sada nemamo drugog izbora nego izgubiti sredstva za život", rekao je uzgajivač pasa Joo Yeong-bong i dodao da je ovaj zakon "povreda slobode ljudi da jedu što žele"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije