Historijska razmjena zarobljenika: Amerika i Rusija postigle najveći dogovor - oslobođene 24 osobe

0
Radiosarajevo.ba
Historijska razmjena zarobljenika: Amerika i Rusija postigle najveći dogovor - oslobođene 24 osobe
Foto: EPA - EFE / Zatvorenici iz Rusije u zagrljaju svoje porodice

U četvrtak, 2. augusta, Sjedinjene Američke Države i Rusija zaključile su najveću razmjenu zarobljenika u post-sovjetskoj historiji. U okviru ove multinacionalne razmjene, Moskva je oslobodila novinara Evana Gershkovicha i Amerikanca Paula Whelana, zajedno s disidentima uključujući Vladimira Kara-Murzu, čime je oslobođeno ukupno dvadeset osoba.

Gershkovich, Whelan i Alsu Kurmasheva, novinarka s dvojim američko-ruskim državljanstvom, stigli su na američko tlo pred ponoć i dočekani su radosnim susretima s porodicama. Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris također su ih dočekali i pružili im tople zagrljaje.

Ova razmjena dogodila se uprkos niskim odnosima između Washingtona i Moskve, koji su na najnižoj tački od Hladnog rata nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Pregovarači su tokom tajnih razgovora razmatrali i mogućnost razmjene koja bi uključivala ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, ali je nakon njegove smrti u februaru postignut dogovor o razmjeni 24 osobe koji je uključivao značajne ustupke evropskim saveznicima, uključujući oslobađanje ruskog ubice.

Još jedan mladi život ugašen na bh. cesti: Poginuo mladić (23) - poznat identitet

Još jedan mladi život ugašen na bh. cesti: Poginuo mladić (23) - poznat identitet

Biden je ovu razmjenu, koja je najveća u nizu s Rusijom, nazvao diplomatskim uspjehom, dok je dočekivao porodice vraćenih Amerikanaca u Bijeloj kući. Međutim, kao i prethodni dogovori, ovaj posao je odražavao inherentnu nerazmjernost: SAD i saveznici su se odrekli Rusa optuženih ili osuđenih za ozbiljna krivična djela u zamjenu za oslobađanje novinara, disidenata i drugih zatvorenika koje je ruski pravosudni sistem optužio za politički motivisane zločine.

"Dogovori poput ovog dolaze s teškim odlukama," rekao je Biden. "Nema ništa važnije za mene od zaštite Amerikanaca kod kuće i u inostranstvu."

Prema dogovoru, Rusija je oslobodila Gershkovicha, novinara The Wall Street Journala koji je zatvoren 2023. godine i osuđen u julu na optužbe za špijunažu koje je on i američka vlada odlučno negirali. Njegova porodica je izjavila da se raduju što će ga ponovo vidjeti. Također je oslobođen Whelan, američki izvršni direktor koji je bio zatvoren od 2018. godine, te Kurmasheva, novinarka Radio Slobodne Evrope/Radiotelevizije Sloboda.

Prioritet Rusije u razmjeni zatvorenika i ubica: Ko je Vadim Krasikov?

Prioritet Rusije u razmjeni zatvorenika i ubica: Ko je Vadim Krasikov?

Oslobođeni disidenti uključivali su Kara-Murzu, kritičara Kremlja i dobitnika Pulicerove nagrade koji je služio 25 godina zatvora zbog optužbi za izdaju koje mnogi smatraju politički motivisanim, kao i brojne saradnike Navalnog.

Rusija je u zamjenu za oslobađanje dobila Vadima Krasikova, koji je 2021. godine osuđen u Njemačkoj na doživotnu kaznu zbog ubistva bivšeg čečenskog pobunjenika u Berlinu, kao i dvojicu navodnih spavača koji su bili zatvoreni u Sloveniji i nekoliko osoba optuženih od strane američkih vlasti, piše AP News.

"Trenutak je to za ponos i primjer zašto je važno imati prijatelje u ovom svijetu," rekao je Biden.

Na kraju, šest zemalja je oslobodilo bar jednog zatvorenika, dok je sedma – Turska – bila domaćin za mjesto razmjene, u Ankari. Biden je stavio oslobađanje Amerikanaca iz nepravednog pritvora na vrh svoje spoljno-političke agende za posljednjih šest meseci mandata.

Američki predsjednik je tokom večeri s oslobođenim Amerikancima na vojnoj bazi Joint Base Andrews u Marylandu razmjenjivao poljupce i zagrljaje s porodicama, dok su se oslobođeni prisjećali trenutaka ponovnog okupljanja sa voljenima. Biden je Whelanu dao značku sa svog vlastitog revera kao znak pažnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije