U SAD-u prvi put u historiji zatvorenik pogubljen dušikom: Evo šta je posljednje rekao

0
Radiosarajevo.ba
U SAD-u prvi put u historiji zatvorenik pogubljen dušikom: Evo šta je posljednje rekao
Foto: Guardian / Kenneth Smith

Alabama je izvršila prvo smaknuće zatvorenika osuđenog na smrt u SAD-u korištenjem dušika, neprovjerenog postupka za koji su odvjetnici zatvorenika tvrdili da predstavlja oblik okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja zabranjenog Ustavom SAD-a.

Kenneth Smith (58) proglašen je mrtvim u 20.25 sati u četvrtak navečer po lokalnom vremenu u zatvoru u Alabami nakon što je udisao čisti dušik kroz masku za lice kako bi se izazvao nedostatak kisika. Egzekucija je trajala oko 22 minute.

Alabama je tvrdila da je nova metoda s dušikom "možda najhumanija metoda pogubljenja ikada osmišljena". Ali, izjave očevidaca novinara prisutnih na smaknuću upućuju na to da je Smithova smrt bila sve samo ne humana.

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 20. maja: Velike promjene vremena pred nama

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 20. maja: Velike promjene vremena pred nama

Marty Roney iz Montgomery Advertisera izvijestio je da se između 19:57 po lokalnom vremenu i 20:01 "Smith previjao i grčio na kolicima": "Duboko je disao, tijelo mu se snažno treslo, a oči su mu kolutale na potiljku."

Roneyjevo izvješće nastavlja: "Smith je stisnuo šake, noge su mu se tresle... Činilo se da jedva čeka zrak. Kolica su se nekoliko puta zatresla."

Velečasni Jeff Hood, Smithov duhovni savjetnik, bio je uz Smitha tokom pogubljenja, i rekao je da su zatvorski službenici u prostoriji "bili vidno iznenađeni koliko je ovo loše prošlo".

"Ono što smo vidjeli bile su minute zastrašujuće borbe za život", rekao je Hood.

"Činilo se da je Smith zadržavao dah koliko god je mogao", rekao je kasnije na konferenciji za novinare povjerenik za zatvorske ustanove u Alabami John Hamm.

Prije nego što je umro, kazao je: "Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve." 

Pogubljenje je trebalo početi u 18 sati po lokalnom vremenu u Holman Correctional Facility u Atmoreu, Alabama, ali je odgođeno jer je Vrhovni sud SAD-a razmatrao svoju posljednju žalbu. Nešto prije 20 sati sud je odbio žalbu i dopustio nastavak ovrhe.

Sutkinja Sonia Sotomayor, koja se zajedno s još dvoje liberalnih sudaca nije slagala, napisala je: “Pošto nije uspjela ubiti Smitha u prvom pokušaju, Alabama ga je odabrala kao svog ‘pokusnog kunića’ da testira metodu pogubljenja koja nikad prije nije pokušana. Svijet gleda."

Zatvorenik je također neuspješno tvrdio da se s njim postupa nezakonito jer je već jednom bio podvrgnut smaknuću. U novembru 2022. država ga je privezala četiri sata za kolica i probušila mu ruke i noge u neuspješnom pokušaju da pronađe venu kroz koju bi ga usmrtila uz pomoć smrtonosnih lijekova. Time je Smith svrstan u vrlo rijetku klasu zatvorenika koji su mogli opisati kako je bilo preživjeti pogubljenje.

Novi protokol o smrti koji je usvojila Alabama i korišten za ubojstvo Smitha uključivao je stavljanje maske za disanje u industrijskom stilu preko glave zatvorenika i potom ga prisiliti da udiše čisti dušik. Tehnika, poznata kao "hipoksija dušika", dovodi do fatalnog nedostatka kisika.

Nekoliko dana prije nego što je pogubljen, Smith je rekao Guardianu iz zatvorske ćelije da nije spreman umrijeti. Dijagnosticiran mu je PTSP uzrokovan njegovim prvim neuspjelim pokušajem pogubljenja, a patio je od nesanice i tjeskobe. Rekao je da je bio prestravljen mogućnošću povraćanja u maski koja bi dovela do smrti utapanjem u sadržaju vlastitog želuca, jezivu mogućnost koju su iznijeli njegovi odvjetnici na sudu.

Smith je 1988. osuđen za plaćeno ubojstvo pastorove supruge Elizabeth Sennett. On i još jedan muškarac navodno su dobili po 1000 dolara da je ubiju, i to od njenog supruga Charlesa Sennetta, svećenika Kristove crkve koji si je oduzeo život nakon što je sumnja pala na njega.

Smithovo pogubljenje osudili su stručnjaci UN-a za proizvoljna pogubljenja i mučenja koji su se žestoko protivili korištenju onoga što su opisali kao pokus na ljudima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije