Smrtna kazna kakvu svijet dosad nije vidio: Amerikanci će okrutnog ubicu pogubiti novom metodom

2
Radiosarajevo.ba
Smrtna kazna kakvu svijet dosad nije vidio: Amerikanci će okrutnog ubicu pogubiti novom metodom
Foto: Pexels / Ilustracija/Sud

Odobreno prvi put korištenje nove metode pogubljenja u Alabami. Sudija federalnog okruga dao je zeleno svjetlo za prvo pogubljenje korištenjem dušika, što predstavlja prekretnicu za pravosudni sistem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nedavna presuda znači da je Kenneth Eugene Smith, osuđenik iz Alabame, osuđen na smrt putem nove metode 25. januara - iako je njegov advokat uložio žalbu protiv odluke, izvještava Associated Press.

Sudija R. Austin Huffaker odbacio je zahtjev Smitha za privremenu zabranu kako bi zaustavio njegovu zakazanu smrt kasnije ovog mjeseca, a njegov advokat tvrdi da Alabama pokušava učiniti Smitha 'testnim subjektom' kada je riječ o trenutnoj metodi pogubljenja.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Smith se dosad "izvukao" sa tri prethodna pokušaja izvršenja smrtne kazne inekcijom.

Prema trenutnim planovima koje je predstavila savezna država Alabama, respirator će biti postavljen preko nosa i usta Smitha kako bi se zamijenio sav udahnuti zrak dušikovim plinom.

Stručnjaci UN-a zabrinuti zbog prvog pogubljenja u Americi - azotnom hipoksijom

Stručnjaci UN-a zabrinuti zbog prvog pogubljenja u Americi - azotnom hipoksijom

To će na kraju dovesti do toga da se Smith uguši.

Na sudskom saslušanju u decembru, ured tužilaca savezne države izjavio je da će metoda "izazvati nesvijest u roku od nekoliko sekundi i prouzrokovati smrt u roku od minute", kako izvještava Associated Press.

Nakon što je donio najnoviju odluku, Huffaker je priznao da njegova odluka znači da "Smithu nije zajamčena bezbolna smrt".

"Iako je Smith izbjegao zakonsku kaznu više od 35 godina, današnje odbacivanje spekulativnih tvrdnji Smitha uklanja prepreku da konačno pravda bude učinjena", dodao je Steve Marshall, advokat iz Alabame, u saopćenju.

Kenneth Eugene Smith

Smith je prvi put osuđen za teško ubistvo i smrtnu kaznu 1989. godine, a ponovno 1996. godine.

Radio je za Charlesa Sennetta, pastora crkve Westside Church of Christ u Sheffieldu, Alabami, 1988. godine, koji je navodno želio da mu suprugu Elizabeth ubiju u zamjenu za veliku osiguravajuću polisu.

Smith i njegov prijatelj John Parker, kako se izvještava, dobili su po hiljadu dolara (više od 1.780 KM) za izvršenje ubistva.

Elizabeth je bila pretučena i izbodena, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije