Prioritet Rusije u razmjeni zatvorenika i ubica: Ko je Vadim Krasikov?

0
Radiosarajevo.ba
Prioritet Rusije u razmjeni zatvorenika i ubica: Ko je Vadim Krasikov?
Foto: Bellingcat / Vadim Krasikov

Vadim Krasikov bio je najistaknutiji među nekoliko Rusa koje je Zapad zatvorio prije nego što su u četvrtak pušteni u masovnoj globalnoj razmjeni zatvorenika.

Predsjednik Biden je u četvrtak otkrio da su novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, bivši američki marinac Paul Whelan, Alsu Kurmasheva i Vladimir Kara-Murza oslobođeni zajedno s pet Nijemaca i sedam ruskih građana koji su bili držani kao politički zatvorenici.

Ruske vlasti su jasno stavile do znanja da će Krasikov biti jedan od glavnih izbora za razmjenu zatvorenika. CNN je u četvrtak izvijestio da se Krasikov već vratio u Rusiju nakon što je razmjena najavljena.

Poznato kada kreću isplate julskih penzija

Poznato kada kreću isplate julskih penzija

Evo šta trebate znati o Krasikovu

Krasikov (58) je bio zatvoren u Njemačkoj zbog ubistva Zelimkhana 'Tornikea' Khangoshvilija 23. augusta 2019. godine, koji je ubijen u parku u Berlinu, prema Associated Pressu. Khangoshvili (40) je bio gruzijski državljanin koji se borio protiv ruskih trupa u Čečeniji i zatražio azil u Njemačkoj.

Svjedoci su navodno vidjeli kako je napadač bacio bicikl, pištolj i tamnu periku u obližnju rijeku. Policija ga je uhapsila prije nego što je mogao pobjeći na električnom skuteru.

Krasikov je osuđen za ubistvo i 2021. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Rusija je rekla da su optužbe za umiješanost Kremlja 'neutemeljene'

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u vrijeme Krasikovljevog hapšenja da su optužbe za rusku umiješanost 'apsolutno neutemeljene'.

Sud u Njemačkoj je utvrdio da je Krasikov djelovao u ime ruskih vlasti koje su mu dale resurse za izvršenje napada.

U intervjuu s Tuckerom Carlsonom ranije ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je signalizirao da bi bio zainteresovan za razmjenu zatvorenika u zamjenu za Krasikova.

Njemačka je rekla da oslobađanje 'nije bilo lako'

Portparol kancelara Olafa Scholza, Steffen Hebestreit, rekao je u izjavi da odluka o oslobađanju Krasikova nije donesena 'lako', prema CNN-u.

"Interes države za provođenje zatvorske kazne osuđenog kriminalca bio je uravnotežen slobodom, fizičkom dobrobiti i – u nekim slučajevima – na kraju života nevinih ljudi zatvorenih u Rusiji i onih nepravedno zatvorenih iz političkih razloga," rekao je Hebestreit.

Biden je u četvrtak zahvalio Scholzu na pružanju 'značajnih ustupaka' prilikom oslobađanja Krasikova, javlja Hill.

"Posebno dugujem veliku zahvalnost kancelaru [Njemačke], zahtjevi koje su [Rusi] postavljali meni, zahtijevali su od mene da dobijem značajne ustupke od Njemačke, za koje su prvobitno zaključili da ne mogu učiniti zbog osobe o kojoj je riječ," rekao je Biden u obraćanju iz Bijele kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije