Hiljade demonstranata u Berlinu: Uzvikivali "Korona je lažna uzbuna, hoćemo slobodu"

Anadolija
Hiljade demonstranata u Berlinu: Uzvikivali "Korona je lažna uzbuna, hoćemo slobodu"

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu u Berlinu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera koje su u Njemačkoj uvedene u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Demonstranti zahtijevaju proglašavanje "kraja pandemije", i to u trenutku kada vlasti izražavaju zabrinutost zbog porasta broja novozaraženih.

Masa ljudi koji su zviždali i navijali marširala je centrom Berlina krećući se bulevarom od Brandenburških do parka Tiergarten.

Demonstranti držali plakate kućne radinosti sa sloganima među kojima se između ostalog moglo vidjeti: "Korona - lažna uzbuna", "Prisiljeni smo da nosimo brnjicu", "Prirodna odbrana umjesto vakcinisanja"... Uzvikivali su i "Ovdje smo i glasni smo jer nam je oduzeta sloboda."

Demonstracije pod nazivom "Kraj pandemije - dan slobode" planirane su sedmicama i privukle su ljude iz raznih dijelova Njemačke. Policija je koristila megafone kako bi upozorila učesnike da se pridržavaju pravila distanciranja i nošenja maski.

Njemačka borba sa pandemijom smatra se relativno uspješnom. Broj smrtnih slučajeva u zemlji, koji je nešto iznad 9.150 na više od 210.670 potvrđenih slučajeva zaraze u subotu, manji je nego u ostalim zemljama.

Vlada Njemačke ublažava restriktivne mjere od kraja aprila, ali pravila socijalne distance ostaju na snazi, kao i nošenje maske u javnom prevozu i u prodavnicama.

Zvaničnici upozoravaju na opuštanje s obzirom na to da se posljednjih nekoliko sedmica povećao broj novih slučajeva. Ove su sedmice pozvali Nijemce da poštuju pravila distanciranja i nošenja maski, zbog zabrinutosti radi onih koji donose infekciju sa ljetnih putovanja u inostranstvo. Stoga su vlasti odlučile da uvedu besplatno testiranje za ljude koji ulaze u zemlju.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti u petak je zabilježio 955 novih slučajeva oboljenja COVID-19, što je visoka brojka u odnosu na trend u posljednje vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije