Nijemci bijesni na Balkance zbog korona partyja, čini se da priča ima i drugu stranu

Radiosarajevo.ba
Nijemci bijesni na Balkance zbog korona partyja, čini se da priča ima i drugu stranu
Foto: Gottinger Tageblatt / Drama u Njemačkoj

Romi iz njemačkom Göttingena koji su slavili ramazanski Bajram i zbog toga okrivljeni za masivno širenje koronavirusa brane se od optužbi. Kažu da ih se pogrešno optužuje i da je krivac jedan Afrikanac.

U zadnje dvije sednice se u Göttingenu koronavirusom zarazilo najmanje 120 ljudi, među kojima je i 39 djece školske dobi.

Grad je zatvorio 13 škola i vrtića, gotovo 100 djece i adolescenata mora biti u karanteni, a u podzemnoj garaži Iduna centra, kompleksa koji se smatra žarištem zaraze, počela su testiranja, piše Deutsche Welle.

Nije bilo bajramske proslave

Glavni krivac za ovo, prenosi list Tagesspiegel, su romske porodice smještene u kompleksu Iduna koje su slavile ramazanski Bajram. Iz gradske uprave su saopćili da je većina sudionika proslave porijeklom iz bivše Jugoslavije, odnosno s Kosova. Mnoge porodice još uvijek čekaju na dokumente za boravak u Njemačkoj i njihov ostanak u toj zemlji nije osiguran, prenosi Tagesspiegel.

Međutim, te porodice se bune protiv optužbi i tvrde da nikakve bajramske proslave nije bilo.

U petak je na Facebooku član jedne od tih romskih obitelji, koji nije htio otkriti svoje ime, napisao da nije bilo nikakvih privatnih proslava povodom Bajrama. Samo „nekoliko ljudi" se okupilo u obližnjoj džamiji, napisao je on i dodao da su se u džamiji poštovala sva pravila držanja odstojanja i druga higijenska pravila.

„Nutli pacijent" ne dolazi iz naše pororice, nego iz obitelji druge nacionalnosti koja živi u Iduna centru i zato se „krivica ne treba prebacivati na nas", navodi on.

Podrška na Facebooku je došla i od predstavnika Mreže za borbu protiv diskriminacije Roma. Prema njihovim navodima također se nije održala nikakva proslava Bajrama. Takozvani nulti pacijent koji je zaražen koronom je čovjek koji nema veze s „velikim romskim obiteljima" kako se navodi u medijima, tvrdi Mreža.

On se nije držao pravila karantene i nekoliko puta je napustio zgradu, navodi se dalje. Ostali stanovnici, uključujući i romske obitelji, više puta su upozoravali vlasti da zaražena osoba ne poštuje karantenu, ali vlasti u početku nisu reagirale. Prema njihovim navodima, ta osoba dolazi iz Afrike.

"Identificiran je kao 'nulti pacijent' samo zbog naših upozorenja", kaže čovjek kojeg svi zovu "Jojo" i koji je ovih dana postao neka vrsta glasnogovornika romskih stanovnika Iduna centra.

"Grad nije odgovorio na upozorenja stanovnika da se on ne pridržava pravila karantene i sada za vlastiti neuspjeh krive stanovnike Iduna centra", žali se romska Mreža, a prenosi list Tagesspiegel. Ni u jednom trenutku nije bilo pokušaja pronalaženja rješenja zajedno s onima koji su pogođeni ovim događajem, dodaju.

Prema navodima iz Mreže, stanovnici kompleksa zgrada su svoj život sami organizirali tako da su oni koji su bili pozitivni na test živjeli u jednom stanu, a oni koji su zdravi u drugom stanu.

Reakcija iz AfD-a

Njemački političari su također reagirali na događanja u Göttingenu. Jens Kestner iz stranke Alternativa za Njemačku je komentirao u izjavi za medije i pri tome mu je bilo svejedno o kojoj se manjini radi: "Očigledno bezobrazno i glupo ponašanje velikih arapskih obitelji."

Herbert Heuss iz Središnjeg vijeća za Rome i Sinte u Njemačkoj podsjetio je da se nije tako napadalo baptiste kod kojih je došlo do naglog širenja zaraze na bogoslužju ili Nijemce u Berlinu koji su nedavno na minimalnoj udaljenosti jedni od drugih bili u gumenim čamcima na rijeci Spree. "Sada napraviti žrtveno janje od Roma u Göttingenu je pogrešno i stigmatizira cijelu manjinu", navodi on za T-Online.

Na konferenciji za novinare u petak popodne iz uprave grada Göttingena su naglasili kako nema razloga za sumnju da su se zaista događale obiteljske proslave o kojima su izvijestile osobe s kojima su razgovarali. S obzirom na skučene životne uvjete u zgradi i mnogobrojnu djecu koja tamo žive, barem je teoretski moguće da je i bez velikih proslava došlo do velike zaraze među stanovnicima. Ipak, to se teško može provjeriti.

Trenutno se obavlja testiranje svih 605 stanovnika kompleksa zgrada. Testiranje je još uvijek dobrovoljno, a iz uprave navode da su svi do sada dobro sarađivali. Ipak, radi sigurnosti, testiranje osigurava 30 policajaca, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije