Počelo besplatno testiranje: Balkanci zadaju najviše glavobolja Nijemcima

Radiosarajevo.ba
Počelo besplatno testiranje: Balkanci zadaju najviše glavobolja Nijemcima
Foto: EPA-EFE / Testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju

Nijemci koji se vraćaju s godišnjeg odmora u inostranstvu mogu se od subote besplatno testirati na koronavirus pri povratku u zemlju.

Kako je obrazložio njemački ministar zdravstva Jens Spahn, testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju, bez obzira imaju li simptome, i to unutar 72 sata od povratka, a to mogu napraviti primjerice na mjestima određenim za testiranje na aerodromima, kod lokalnih zdravstvenih vlasti ili u lijekarskim ordinacijama.

Test inicijalno plaćaju zdravstvenoosiguravajuće kuće. Savezna vlada potom će pokriti troškove povećanim dodacima, o čemu je već donešena odluka.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je za 955, na 209.653, prema podacima od petka Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Broj umrlih porastao je za sedam, na 9148.

Njemački list Welt problem vidi u porastu broja zaraženih i prenositelja koronavirusa među putnicima koji su tijekom ljeta boravili izvan Njemačke - tačnije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj.

"Godišnji je ritual da stotine hiljada ljudi tokom ljeta ode izvan Njemačke posjetiti svoju rodbinu i prijatelje", piše portal, uz tvrdnju da se najviše zaraženih vraća u Njemačku upravo s Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije