Gruzija: Vladajuća stranka povlači nacrt zakona koji je izazvao višednevne proteste

0
Radiosarajevo.ba
Gruzija: Vladajuća stranka povlači nacrt zakona koji je izazvao višednevne proteste
Foto: Anadolija / Protesti u Tbilisiju, Gruzija

Zbog višednevnih protesta u zemlji, vladajuća stranka u Gruziji povlači nacrt zakona koji predviđa kvalifikovanje nekih medija kao stranih agenata.

Vladajuća stranka Gruzijski san donijela je zakon o registrovanju firmi koje se finansiraju iz inostranstva, a po uzoru na Rusiju i Mađarsku.

Riječ je o zakonu kojim bi se registrovati firme čijih minimalno 20 posto budžeta dolazi iz inostranstva. Također, ovaj registar bi ove firme nazvao agentima stranog uticaja, što je zasmetalo ogromnom broju građana Gruzije koji su u masovnom broju izašli na ulice kako bi protestovali protiv ovog Zakona.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Podsjetimo da je 66 protestanata uhapšeno kada su pokušali ući u zgradu parlamenta.

Pored toga, 63 medijske organizacije u Gruziji su odbile upisivanje u registar, a pridružile su im se mnoge nevladine organizacije, koje su ovaj zakon nazvale antidemokratskim, antiustavnim, te su kazali da ovaj zakon ozbiljno ograničava ljudska prava u ovoj zemlji.

S obzirom na oštre kritike javnosti kao i predsjednice Gruzije, Salome Zurabišvili, vlada je ipak odlučila da povuče nacrt ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije