Haos zbog penzione reforme u Francuskoj: Na ulicama Pariza izbilo nasilje

0
AA
Haos zbog penzione reforme u Francuskoj: Na ulicama Pariza izbilo nasilje
FOTO: AA / Policija dosad uhapsila 11 osoba

U Parizu i drugim francuskim gradovima u utorak se održavaju masovne demonstracije protiv penzione reforme predsjednika Emmanuela Macrona, a prema posljednjim informacijamma s terena u glavnom gradu Francuske su već izbili sukobi između grupe demonstranata i snaga sigurnosti.

Kako javlja dopisnik AA s terena, policija je bacila suzavac na pojedine grupe koje su izazvale nasilje na ulicama Pariza.

Televizija BFMTV javila je da je policija dosad uhapsila 11 osoba.

Došlo do obustave tramvajskog saobraćaja u Sarajevu: Ovo je razlog

Došlo do obustave tramvajskog saobraćaja u Sarajevu: Ovo je razlog

Ovo je šesto okupljanje i štrajk francuskih građana od januara koji se protive planovima francuske Vlade. Planovi reformi uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine 2030. godine i zahtijevanje najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Centralno okupljanje je u Parizu, gdje se očekuje do 90.000 demonstranata.

Nacionalna željeznička kompanija SNCF otkazala je 80 posto brzih vozova TGV Inoui i Ouigo, kao i skoro sve međugradske linije, piše dnevnik “Le Parisien“.

Ozbiljni poremećaji zabilježeni su i na željezničkim linijama SNCF-ove regije Pariz.

Saobraćaj između Francuske i Velike Britanije također je poremećen, a desetine vozova i letova su otkazani. Britanska aviokompanija EasyJet otkazala je 18 letova, a British Airways 13 letova između Velike Britanije i Francuske, dok je Air France otkazao četiri leta iz Londona za Pariz.

Francuska obavještajna služba očekuje između 1,1 i 1,4 miliona demonstranata na oko 320 okupljanja, javila je televizija BFMTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije