Novom ukrajinskom junaku presudila je skupina Wagnera koju vodi zloglasni 'Srbin'?

10
Radiosarajevo.ba
Novom ukrajinskom junaku presudila je skupina Wagnera koju vodi zloglasni 'Srbin'?
Foto: Twitter / Ukrajinski vojnik / Milčakov ' Srbin'

Društvenim mrežama preplavila je snimka gdje je navodno, nenaoružni ukrajinski vojnik pogubljen od strane ruskih vojnika.

Ukrajinski prvobranitelj kazao je da je proslijedio snimak nadležnim institucijama, a Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) je već otvorila slučaj.

S obzirom na to da slučaj još nije potvrđen sumnja se da su snimak podijelili pripadnici ruskih snaga. Na snimku se prikazuje nenaoružani ukrajinski zarobljenik koji nije htio skinuti oznaku čina s ukrajinske zastave na uniformi nakon čega je poručio "slava Ukrajini". Neposredno nakon njegove izjave, ruske snage su uz povik "umri k***o" nemilosrdno pogubile.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Videosnimak je poznat redakciji portala Radiosarajevo.ba, međutim zbog brutalnosti zapisa, njegova objava nije moguća.

Ubrzo nakon što je snimka objavljena, izazvla je golem odjek, a širi se brzinom svjetlosti. Mnogi korisnici su tagovali političare i razne institucije s obzirom na to da ukoliko se utvrdi vjerodostojnost snimka, radilo bi se o ratnom zločinu.

Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"

Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"

Za sada identitet pogubljenika nije poznat, kao ni kada i gdje je nastao snimak. Iako se sumnja da je vojnik bio pripadnik 72. zasebne mehanizirane brigade, ova informacija još nije potvrđena.

U međuvremenu na Facebook stranici brigade 72. objavljena je slika s likom vojnika sa snimke i natpisom "Slava herojima!".

Prve reakcije

Povjerenik za ljudska prava Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Dmitro Lubinec, ocijenio je da je riječ o "izrazu podlosti i zlobe".

"Ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije", naglasio je, a video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz "još jednog ratnog zločina Rusije".

"U trenutku kada riječi 'Slava Ukrajini' izazivaju čast, poštovanje i ponos u cijelom svijetu, Rusi pucaju na ukrajinski slogan", napisao je on. "Jako je bolno gledati što okupatori rade našem narodu. Cilj Ukrajine, kao i cijelog demokratskog svijeta, jeste privesti Rusku Federaciju pravdi", dodao je.

Neonacistička jedinica Rusič

Na ruskim Telegram kanalima komentari ispod snimke puni su izražavanja radosti i pohvala počiniteljima zločina.

Kako je na Twitteru objavio Michael Colborne iz utjecajne istraživačke medijske skupine Bellingcat, neonacistička jedinica Rusič, koja se bori kao dio grupe Wagner u Ukrajini, među onima je koji su podijelili video smaknuća ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na svom Telegram kanalu su uz objavu napisali "Konačno normalna reakcija".

Suosnivač i zapovjednik grupe Rusič je Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji se odaziva na nadimak "Srbin".

Ko je Aleksej Miličakov 'Srbin'?

Kako prenose mediji, Milčakov je osumnjičen za ratne zločine i od 2022. godine sankcioniran od strane Sjedinjenih Država, Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih zemalja.

Šef Wagner grupe prozvao Vučića nakon optužbe da regrutuju Srbijance da se bore u Ukrajini

Šef Wagner grupe prozvao Vučića nakon optužbe da regrutuju Srbijance da se bore u Ukrajini

Pored zločina u Ukrajini, on se povezuje i sa zločinima u Siriji.

Društvenim mrežama kruži i njegova fotografija na kojoj pokazuje tetovažu na podlaktici, piše: "Kosovo je Srbija".

Pažnju je privukao na sebe kada je 2011. godine snimio sebe kako muči i odrubljuje glavu nevinom psu. Snimak je objavio na ruskoj društvenoj mreži VKontatke, nakon čega je pozvao ubijanje beskućnika, štenaca i djece.

Prije odlaska u borbe u Donbasu 2014. godine, Milčakov je na svoju stranicu na popularnoj ruskoj društvenoj mreži VK postavio sadržaj koji veliča Željka Ražnatovića Arkana, srpskog ratnog zločinca koji je ostavio krvavi trag u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije