Glečer u Italiji poprimio je rozu boju, evo zašto to nisu dobre vijesti

Radiosarajevo.ba
Glečer u Italiji poprimio je rozu boju, evo zašto to nisu dobre vijesti
PrtScr / Italija

Glečer u Italiji poprimio je rozu boju zbog algi, što znači da se led na tom području sve brže otapa, rekao je naučnik koji proučava taj fenomen.

Rozi snijeg pojavio se na glečeru Presena u sjevernoj Italiji, kazao je jučer geofizičar Biagio Di Mauro s talijanskog Instituta za polarne nauke.

Iako je "snijeg boje lubenice" prilično uobičajen u Alpama na proljeće i ljeto, ove je godine bio intenzivnije boje i rasprostranjenosti.

Kada je Di Mauro u subotu posjetio glečer uočio je "prilično impresivan procvat snježne alge". Kazao je za CNN kako je za ovu rozu boju ledenjaka odgovorna alga Chlamydomonas nivalis.

"Ovo proljeće i ljeto nismo imali puno snježnih padavina, a zabilježene su visoke atmosferske temperature. To je savršeno okruženje za rast algi", objasnio je geofizičar.

Cvjetanje algi je loša vijest za glečere jer tamniji snijeg apsorbira više energije, što znači da se glečeri tope još brže.

Di Mauro je ranije proučavao glečer Morteratsch u Švicarskoj, gdje je alga Ancylonema nordenskioeldii led obojila u ljubičasto. Ova alga je pronađena i na jugozapadnom Grenlandu, kao i u Andama i na Himalaji.

Glečeri širom svijeta se sve brže otapaju zbog klimatskih promjena. U oktobru 2019., otkriveno je da su se glečeri u Švicarskoj smanjili za 10% u posljednjih pet godina.

Na Antarktici se divovski glečer Denman u posljednje 22 godine povukao za gotovo pet kilometara. Ako se ovaj glečer otopi u potpunosti, nivo mora porast će za skoro 1,5 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije