... / Zeleni snijeg? Širi se na Antarktiku i bit će ga sve više

22. 05. 2020. u 09:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Zeleni snijeg nastao cvjetanjem algi na Antarktiku vjerovatno će se širiti kako temperature budu rasle, što je posljedica klimatskih promjena, rekli su istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja. 

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji s mjerenjima na terenu tokom dva leta na Antarktiku, omogućili su naučnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvjetaju preko snijega. 

Više temperature moglo bi da stvore više okruženja pogodnih za život algi, kojima treba vlažan snijeg, rekli su istraživači. 

Zelena snježna alga je mikroskopska ako se mjeri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, snijeg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, rekli su istraživači.

Ploče zelene snježne alge mogu se naći duž obale Antarktika, obično u „toplijim" predijelima, gdje su prosječne temperature nešto iznad nula tokom ljetnjih mjeseci južne hemisfere od novembra do februara. 

Prema riječima istraživača, Antarktik je dio regiona koji je doživio najbrže zagrijavanje u drugoj polovini prošlog stoljeća. 

U februaru su zabilježene neobično visoke temperature, dok je devetodnevni toplotni val spalio sjeverni vrh kontinenta ranije ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA