Francuska vlada: Kokain vas neće zaštititi od novog soja koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Francuska vlada: Kokain vas neće zaštititi od novog soja koronavirusa
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zaraženih: 114,614
Umrlih: 4,030
Oporavljenih: 64,276
Broj slučajeva u BiH: 5

Francuska vlada upozorila je svoje građane da ne koriste kokain (?!) da se zaštite od novog soja koronovirusa i infekcije COVID-19.

"Ne, kokain ne štiti od COVID-19. To je droga koja izaziva ovisnost, ozbiljne posljedice i ima brojne štetne efekte", saopćilo je francusko Ministarstvo solidarnosti i zdravlja. 

Riječ je o jednoj od brojnih poruka francuske vlade koja se pokušava boriti protiv lažnih vijesti i dezinformacija

Tako su prije nekoliko dana obavijestili da prskanje alkohola i klora na kožu neće ubiti viruse koji su već ušli u naše tijelo... U drugim porukama obavijestili su da se novi soj koronavirusa ne može prenijeti ubodom komarca, ali i da sredstva za dezinfekciju ruku ne uzrokuju rak. 

Upozorenje za kokain stiglo je kao odgovor na viralne postove, koji sugeriraju da "droga klase A ubija koronavirus".

Riječ je o jednom od brojnih mitova i teorija zavjere koje se šire brzinom kao i COVID-19. Među najpopularnijim teorijama - koje su naučno opovrgnute - jeste da je virus stvoren u laboratoriji u Wuhanu. 

Eksperti navode da su epidemije i katastrofe klasične situacija u kojima bujaju lažne informacije. 

"Izuzetno se lako šire, jer imamo smrtonosnu epidemiju. Ovaj virus ubija", izjavio je Brian Houston, ekspert za mentalno zdravlje i komunikaciju u doba katastrofa. "Stvari koje ne možemo vidjeti, koje su nove i teško shvatljive nas plaše najviše od svega, to je dokazala historija."

U Francuskoj je dosad registrirano 1,412 oboljelih, a 30 ljudi je umrlo od posljedica COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije