COVID-19: Zašto se novi soj koronavirusa tako lako širi među ljudima

Radiosarajevo.ba
COVID-19: Zašto se novi soj koronavirusa tako lako širi među ljudima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Infekcija Covid-19, izazvana novim koronavirusom SARS-CoV-2 se brzo širi, mnogo brže nego što je to bio slučaj sa virusom SARS prije nekoliko godina (2003.).

Dakle, zašto je SARS-CoV-2 tako infektivan?

Pokazalo se kako novi virus ima izuzetan afinitet za ljudske stanice, a njegov "spike" protein, protein kojim se veže za određeni receptor na ljudskim stanicama, drugačiji je nego kod ostalih, nama od prije poznatih koronavirusa, navodi se na blogu Quantum of Science.

Genomske analize SARS-CoV-2 i analize njegovog spike proteina sugerišu da ovaj protein ima mjesto koje aktivira jedan enzim ćelija domaćina.

Radi se o enzimu furinu, kojeg kodira FURIN gen, a ovaj enzim pripada konvertazama.

Njegova uloga je da aktivira neke druge proteine-enzime. Naime, neki proteini u našem tijelu se sintetiziraju tako da su sveže sintetizirani neaktivni, imaju određene sekcije koje ih čine neaktivnim. Furin je enzim koji isijeca ove dijelove i aktivira te proteine. Ima ga dosta u Golđijevom aparatu, organeli stanica u kojoj se proteini nastali u translaciji obrađuju.

Furin postoji u mnogim ljudskim tkivima, uključujući pluća, jetru i tanko crijevo, što znači da virus može napasti više organa. Dakle, ne samo da može ošteti pluća izazivajući fibrozu, nego postoji potencijal da ova virus oštećuju i druge organe.

Virus španske gripe iz 1918. nije imao ovaj mehanizam aktivacije furina, pa je bio opasan, a neki nama već poznati patogeni trebaju naš furin kako bi se aktivirali njihov vlastiti proteini. Proteini ovojnice HIV, marburg virusa i ebole trebaju ovu obradu.

Toksin antraksa i egzotoksin pseudomonasa također moraju biti aktivirani furinom kako bi bili toksični.

Također, još jedan mehanizam vezivanja spike proteina SARS-CoV-2 - na receptor angiotenzin-konvertirajući enzim 2 (ACE2, čiji se gen nalazi na X-hromosomu) omogućava ovom viruse da bude tako opasan i da se tako lako širi. Naime, novi SARS-CoV-2 se oko 10x jače veže za ACE2nego SARS virus.

Serin-proteaza TMPRSS2 je također važna za infektivnost SARS-CoV-2.

Međutim, ova otkrića znače i da bi inhibitori furina i lijekovi koji blokiraju ACE2 i TMPRSS2 mogli djelovati na COVID-19 - samo trebamo da ih nađemo, objavljeno je na blogu Quantum of Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije