Francuska dobila najmlađeg i prvog gej premijera u historiji

1
Radiosarajevo.ba
Francuska dobila najmlađeg i prvog gej premijera u historiji
Foto: EPA - EFE / Gabriel Attal

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je 34-godišnjeg ministra obrazovanja te zemlje Gabriela Attala za premijera, javili su francuski mediji.

Mladi političar već je obnašao razne funkcije, uključujući one glasnogovornika vlade i ministra javnih računa.

Attal je ovime postao najmlađi premijer Francuske i prvi koji je otvoreno priznao da je gej.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Na početku karijere Attal je bio član socijalističke partije, ali se kasnije pridružio centrističkoj partiji Emmanuela Macrona, sada poznatoj kao Preporod.

Podsjetimo, Elisabeth Borne u ponedjeljak je podnijela ostavku na mjesto premijerke nakon jednosatnog razgovora s predsjednikom Macronom. Promjena na premijerskom položaju uslijedila je nakon godine koju je u Francuskoj obilježila politička kriza izazvana spornim reformama mirovinskog sistema i imigracijskih zakona.

Promjena na mjestu premijera neće nužno dovesti do promjene političke orijentacije vlade, već će signalizirati želju da se krene dalje od mirovinskih i imigracijskih reformi uz stavljanje u fokus novih prioriteta, uključujući postizanje pune zaposlenosti.

Karijerna birokratkinja, koje je bila dužnosnica brojnih ministara Socijalističke partije prije nego što se pridružila Macronovoj vladi, Elisabeth Borne (62) bila je premijerka od maja 2022. Ona je tek druga žena na premijerskoj funkciji u Francuskoj.

Rekonstrukcija će vjerovatno intenzivirati utrku u Macronovu taboru za njegovog nasljednika na sljedećim predsjedničkim izborima 2027. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije