Macron: 'U bombardovanjima Gaze ginu djeca i civili, to nema nikakve legitimnosti'

9
Radiosarajevo.ba
Macron: 'U bombardovanjima Gaze ginu djeca i civili, to nema nikakve legitimnosti'
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u razgovoru za BBC pozvao Izrael da prekine bombardovanja u kojima ginu civili u Gazi.

"Patimo zajedno s Izraelom i razumijemo njihovu želju da se oslobode terorizma. No, danas su zapravo bombardirani civili. Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama. Nema nikakvog opravdanja i nikakve legitimnosti za to. Pozivamo stoga Izrael da stane", istakao je Macron.

Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je 11.078 ljudi, među kojima 4.506 djece, ubijeno u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata koji je potaknuo krvavi napad palestinskog islamističkog pokreta na židovsku državu 7. oktobra.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Ta "reakcija u borbi s terorizmom, mora biti u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava jer to demokratska zemlja", rekao je francuski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o mogućem izraelskom kršenju međunarodnog prava, Macron je istakao da on "nije sudija", već "predsjednik države".

Potresan govor španske ministrice: 'U Palestini vidimo genocid'

Potresan govor španske ministrice: 'U Palestini vidimo genocid'

Ujedno je rekao da je zabrinut zbog toga što bi "sveopće bombardovanje" Gaze moglo potaknuti "želju za osvetom" u regiji.

Razgovor je upriličen dan nakon "humanitarne konferencije" organizirane u četvrtak u Parizu na prijedlog francuskog predsjednika na kojoj je pozvao da se "radi na primirju".

"Nema drugog rješenja osim humanitarne pauze u prvom redu, a zatim primirja koje će omogućiti zaštitu svih civila koji nemaju nikakve veze s teroristima", istakao je u petak.

"Ne možemo reći da se protiv terorizma borimo ubijanjem nedužnih", dodao je francuski predsjednik.

Novi službeni podaci revidirani u petak govore da je od početka rata na izraelskoj strani poginulo 1.200 ljudi, većinom civila koji su stradali na dan napada Hamasa kojeg su Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije