Susret sa Macronom: Bećirović dobio podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH

5
FENA
Susret sa Macronom: Bećirović dobio podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Denis Bećirović i Emmanuel Macron

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović danas, 9. novembra, su se u Parizu susreli sa predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je nakon razgovara sa Macronom, u video izjavi, naglasio da je nakon važnih posjeta sjedištu NATO-a i Evropskoj uniji u Briselu, a potom Washingtonu, Londonu, Ankari i drugim svjetskim centrima moći, na red došao i Pariz, gdje je BiH nakon dugo vremena u centru pažnje i predstavnici naše zemlje imaju priliku da razgovaraju sa svjetskim liderima.

"Posebno je važno da sam danas od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ohrabren sam porukama Macrona, a posebno najavom konkretne pomoći. Nastavljam sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim partnerima", izjavio je Bećirović.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Kako je kazao, Macrona je informisao da je Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje i da je podržalo jačanja angažmana Francuske agencije za razvoj u BiH.

"U narednom periodu želimo ojačati te odnose. Dobri politički odnosi između naše dvije zemlje dobra su osnova da ojačamo i ekonomsku saradnju. U Francusku smo izvezli 389 miliona KM, a uvezli oko 500 miliona KM i želimo da ojačamo vanjskotrgovinsku razmjenu, te da privučemo francuske investicije u BiH. Naša je zadaća graditi savezništvo BiH i Francuske", naveo je Bećirović.

Emmanuel Macron uz državničke počasti dočekao Željka Komšića: Pogledajte snimak susreta

Emmanuel Macron uz državničke počasti dočekao Željka Komšića: Pogledajte snimak susreta

Dodao je da je jedan od interesa BiH jačanje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će sutra u Parizu otvaranju Mirovnog foruma.

Pogledajte video obraćanja člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije