Evropska unija u podne zatvara granice

Radiosarajevo.ba
Evropska unija u podne zatvara granice
Arhiv / EU granica

Evropska unija danas u podne zatvara svoje granice u borbi protiv pandemije novog soja koronavirusa, koji izaziva infekciju COVID-19.

Ova odluka trajat će najmanje 30 dana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Gertrud von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručili su da su dozvoljena samo neophodna kretanja, prenose agencije.

„Od podneva, granice na ulasku u EU i šengenski prostor biće zatvorene. Donijeli smo jednoglasnu odluku u Evropskoj uniji. Morali smo da je donesemo da bismo se zaštitili“, istakao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Iz ove mjere izuzeti su stanovnici trećih zemalja koji imaju uredni boravak u EU, kao i građani Velike Britanije, imajući u vidu da traje period tranzicije poslije izlaska ove zemlje iz Evropske unije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je pojasnio da su iz ove mjere izuzeti i zdravstveni radnici, kao i da će transport robe biti odvijan nesmetano.

„Biće to istinski test za Evropu. To smo dužni evropskim građanima“, dodoa je Castaner.

Što se tiče velikog broja zatvorenih unutrašnjih granica među članicama EU, Castaner je istakao da se ne radi o potpunom zatvaranju, već o limitiranju ulaska na striktni minimum, što je u saglasnosti s izolacijom koja je propisana. Radnici u pograničnim zonama također će se moći slobodno kretati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije