Europski parlament: Prvi put izglasan poziv za trajni prekid vatre u Gazi

4
Radiosarajevo.ba
Europski parlament: Prvi put izglasan poziv za trajni prekid vatre u Gazi
Foto: EPA-EFA / Europski parlament

Europski parlament je prvi put pozvao na trajni prekid vatre u Gazi i početak političkih napora za pronalaženje rješenja za rat između Izraela i Hamasa.

Rezolucija, koja je čisto simbolična i nema nikakvu pravnu težinu, odobrena je s 312 glasova za, 131 protiv i 72 suzdržana u plenarnoj dvorani u Strasbourgu, u četvrtak, 18. januara, nakon što je postignut kompromis kako bi se umirili zastupnici desnog centra.

Molba za prekid vatre predstavlja značajan pomak u odnosu na prethodno stajalište Parlamenta, dogovorenom u oktobru, koji je pozivao na humanitarnu “stanku” kako bi se pojačao protok pomoći koja stiže do civila u Gazi. To je glasanje prošlo s 500 glasova za, 21 protiv i 24 suzdržana.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Oštri poziv dolazi u trenutku kada broj ubijenih u Gazi premašuje 24.000.

Dok su lijevo orijentirane i centrističke grupe otvoreno podržale poziv na prekid vatre, članovi Europske pučke stranke (EPP) desnog centra, najveće grupe u domu, izrazili su rezerve.

Rezolucija je donesena nakon što je usvojen amandman koji precizira da prekid vatre treba biti uslovljen oslobađanjem svih zarobljenika držanih u Gazi i “demontažom” Hamasa, koji je u EU proglašen terorističkom organizacijom.

“Održivi mir ne može postojati sve dok Hamas i druge terorističke grupe otimaju palestinsku stvar i ugrožavaju postojanje Izraela, jedine demokrazije u regiji”, rekao je u utorak Europskom parlamentu Antonio Lopez-Isturiz, zastupnik EPP-a.

U iščekivanju glasanja podneseno je nekoliko verzija teksta, odražavajući različita stajališta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije