Odluka / EP odobrio uvođenje digitalnih potvrda o cijepljenju: Dokazivat će tri stvari

09. 06. 2021. u 12:05:00 Hina

Shares: 0

Europski parlament je odobrio uvođenje digitalnih potvrda EU da je osoba cijepljena, ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela COVID-19, čime će se olakšati putovanja unutar Unije.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak navečer odobrili uvođenje digitalnih zelenih potvrda od 1. juna s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržan za građane EU te s 553 glasa za, 91 protiv i 46 suzdržanih za državljane zemalja izvan EU, objavio je Europski parlament u srijedu.

Tu je inicijativu Europska komisija iznijela 17. marta, nakon čega je pokrenut hitan postupak za uvođenje potvrda.

Cilj inicijative uspostava je jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo ekonomski oporavak, uklanjanjem nedoumica koju kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera.

Digitalna zelena potvrda, koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci, "dokazivat će" tri stvari. Da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili da ima negativan test u posljednja 72 sata.

Neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom.

Besplatno će ju izdavati nacionalna tijela, a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku i sadržavat će QR kod.

Također je osigurano 100 miliona eura za kupovinu testova kako bi testiranje za građane bilo povoljno i dostupno.

Izvjestitelj EP-a za inicijativu o uvođenju digitalnih zelenih potvrda i španski eurozastupnik Juan Fernando López Aguilar (S&D) raspravu na plenarnoj sjednici je otvorio istaknuvši da je ova inicijativa jedna od najbrže donesenih u parlamentu.

"Europska komisija njome želi riješiti jedan od najozbiljnijih problema uzrokovanih pandemijom, suspenziju Schengena i ograničavanje slobode kretanja", rekao je Aguilar.

Odluče li neke države uvesti dodatna ograničenja, Aguilar je istaknuo da "moraju to na jasan način građanima najaviti 48 sati unaprijed i 24 sata prije stupanja na snagu ovih mjera".

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je da je "digitalna zelena potvrda rezultat zajedničkog opredjeljenja triju institucija za postizanje konkretnih rezultata za građane EU".

U svom izlaganju je Reynders pričao o dva vrlo važna načela vezana za digitalne zelene potvrde.

"Prvo, države članice neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja svima koji posjeduju digitalne zelene potvrde ako ta ograničenja nisu nužna. Drugo, gdje se takva dodatna ograničenja izriču na iznimnoj osnovi, države članice morat će izvijestiti Komisiju i javnost unaprijed", zaključio je Reynders.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)