Bisera Turković o COVID pasošima: Ne smijemo kasniti za susjedima

Radiosarajevo.ba
Bisera Turković o COVID pasošima: Ne smijemo kasniti za susjedima
Foto: Privatna arhiva/ EPA / Turković/ COVID pasoši

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković pozvala je danas sve relevantne institucije da ubrzaju proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.

"Radi se o izuzetno važnom procesu. Upoznata sam da su neki razgovori pokrenuti te da su neke lokalne zajednice već najavile izdavanje takvih potvrda. Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. Države su već krenule u razgovore o međusobnom priznavanju potvrda, što će na koncu osigurati i olakšati putovanja i prelazak granice", kazala je ministrica Turković za portal Radiosarajevo.ba.

Kako je istakla, BiH mora što hitnije uspostaviti jedinstven i funkcionalan sistem, a "kako ne bi kasniji za susjedima i evropskim državama i tako otežali putovanja bh. građanima".

"U razgovoru sa evropskim zvaničnicima ova je tema među najvišim prioritetima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno odmah pokrenuti razgovore sa susjednim državama i sa Evropskom unijom, o priznavanju potvrda iz Bosne i Hercegovine, ali je prethodno potrebno što prije uspostaviti sistem", navela je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije