EU postigla dogovor: Kako će izgledati "zeleni pasoš" za turiste u doba pandemije

2
Hina
EU postigla dogovor: Kako će izgledati "zeleni pasoš" za turiste u doba pandemije
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor o kriterijima za izdavanje tzv. zelene putovnice koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

"Naš je cilj zelenu putovnicu brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU", rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA.

Ona je rekla da je riječ o pitanju opstanka za europski turizam.

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterija za izdavanje zelene putovnice koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka juna.

"Zelena "putovnica preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od prijave za let u zračnoj luci do posjeta seoskoj gostionici, rekla je austrijska ministrica turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja zelene putovnice bi isto tako ostajali u zemlji podrijetla i ne bi se pohranjivali centralno na razini EU-a.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene zelene putovnice s trećim zemljama.

Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije