COVID pasoši i putovanja: Da li će i BiH uvesti ovaj dokument

0
Radiosarajevo.ba
COVID pasoši i putovanja: Da li će i BiH uvesti ovaj dokument
AFP / Ilustracija

Evropski parlament je zaključio da bi trebalo uvesti COVID potvrdu na 12 mjeseci, a konačnu odluku treba donijeti Vijeće Evropske unije. Taj bi dokument, u digitalnom ili papirnom obliku, za državljane Unije garantirao da je osoba vakcinirana ili da je preboljela COVID-19.

Certifikat bi se trebao izdavati i za državljane trećih zemalja, uključujući i BiH.

Namjera je da se ta potvrda uvede do početka ljeta. Šta mogu očekivati bh. građani?

Dolaskom ljepšeg vremena i s povećanjem broja cijepljenih osoba, sve je lakša opcija putovanja. No kako bi se putovanja odvijala nesmetano, barem prema najavama Europskog parlamenta, potrebno je uvođenje COVID putovnica. Kako Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije, a ujedno je i kompleksna zemlja tako i uvođenje COVID putovnica predstavlja problem i prije samog uvođenja.

"Mi kao zemlja koja nismo još uvijek unutar EU bismo imali puno problema, tako da se bojim da će to napraviti dodatne administrativne probleme kojih već imamo isuviše puno i ja se zalažem za jednu potpunu slobodu čovjeka", kaže Ahmedin Šabanagić, čelnik jedne mostarske autoprevozničke agencije.

"Prije samog dolaska gostiju u BiH mi bismo trebali biti zemlja na barem narandžastoj, žutoj ili zelenoj listi da bi nam gosti ikako došli. Imali smo ranije problema kad bismo prelazili granicu, to je trajalo dugo u Doljanima, na bilo kojoj, dok se cijeli autobus pregleda a sad će s tim biti veći problem i veće procedure", napominje Sanja Kaljužny iz također jedne mostarske agencije.

Ko god je prebolovao COVID u našoj zemlji, a prijavio se obiteljskom liječniku, može dobiti potvrdu o prebolovanoj zarazi s kojom može putovati. Oni koji su se testirali u privatnim laboratorijima ne mogu dobiti tu potvrdu.

"Što se tiče izvoda iz medicinske dokumentacije odnosno potvrde iz koje se jasno vidi da je osoba prebolovala COVID-19, trenutno može putovati u Republiku Hrvatsku a za sve ostale zemlje se mora informirati na njihovim stranicama, dakle neke zemlje potvrđuju te izvode iz medicinske dokumentacije na tri, neke na šest mjeseci i to je sve podložno promjenama", rekla glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

Za sada je Kanton Sarajevo jedini u našoj zemlji koji bi trebao pokrenuti aplikaciju za dobivanje COVID putovnice. Nju bi mogli dobiti svi cijepljeni stanovnici Kantona Sarajevo bez obzira na to gdje su cijepljeni. Stoga se nameću pitanja poput – što je s ostalim građanima naše zemlje? Što je s onima koji su se cijepili ruskim ili kineskim cjepivom koje još nije odobrila Europska agencija za lijekove? Što je s onima koji su primili samo prvu dozu?

Uvođenje COVID putovnica nije još uvijek stavljeno na razinu naše države već se njime bave pojedini kantoni, odnosno entiteti.

A dodatan apsurd za našu zemlju jeste što Bosna i Hercegovina na kapaljku dobiva vakcine i to uglavnom od donacija, a upravo su ta cjepiva jedan od osnovnih elemenata koji bi bili zastupljeni u COVID putovnici.

"Ukoliko uopće dođe do usuglašavanja unutar EU, ukoliko se uopće izglasa i donese odluka da se uvede, da nam daju potrebne inpute kako bi se mi mogli blagovremeno pripremiti i naravno da ćemo pratiti EU, ukoliko oni donesu tu odluku, mi već sada radimo na tome da budemo spremni", rekla je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević za BHRT.

Budući da još ni Europska unija nije načisto na koji će način provesti ovu proceduru, teško je očekivati da će u našoj zemlji to teći bez problema. No, za sada je jasno kako COVID putovnica neće služiti kao putna isprava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije