! / Bh. izvoznici zbog COVID pasoša traže uvrštavanje vozača na listu prioriteta

28. 03. 2021. u 08:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pored toga što masovne imunizacije u BiH trenutno nema, ono što predstavlja dodatni problem privrednicima su sve glasnije najave o uvođenju COVID pasoša.

Poduzentici od nadležnih traže adekvatnu reakciju. Sve veći gubici, ali i neminovna otpuštanja radnika posljedice su korone u ekonomskom sektoru.

Nakon zdravstvenog sistema, pred kolapsom je i privreda. Zato su privrednici uputili inicijativu Federalnoj vladi. Zatražili su uvrštavanje vozača izvoznih kompanija na listu prioriteta za vakcinisanje.

“Smatramo da je neophodno dio kontigenta vakcina, koje će biti nabavljene, raspodijeliti na vakcinaciju vozača, kako se ne bi javila dodatna ograničenja prilikom izvoza roba. Također, važno je voditi računa da se vozači vakcinišu vakcinama koje će biti prihvaćene od strane EU”, poručili su.

Uvođenje COVID pasoša na prijedlog Evropske komisije prouzrokovalo bi tektonske poremećaje na ionako uzdrmanom bh. privrednom tlu. Ukoliko se ne vakcinišu, to bi značilo da će izgubiti tržište, ali i konkurentnost, jer bi za posao koji su donedavno obavljale izvozne bh. kompanije morale angažovati strane, piše FTV.

""Procijenili smo da bi bilo vrlo teško ako kompanije uspore izvoz zbog toga što ne mogu koristiti svoje kamione i vozače niti standardne transportne kompanije koje usluge koriste u BiH kao ni usluge vozača autobuskog prevoza u međunarodnom transportu. Sve bi to bilo pogubno po naše kompanije", ističe Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Zbog toga su bh. privrednici ovaj vikend bili primorani preko Drine doći do vakcine. Jer od čekanja osim gubitaka, nema ništa. Isti problem imaju i kompanije koje se bave međunarodnim prijevozom putnika. Jer im prihodi uglavnom i zavise od toga.

Prvo spasiti živote, a potom privredu - apeluju ekonomisti. Mnogo je još uvijek nedoumica oko uvođenja COVID pasoša.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)