Predstavljen plan za COVID pasoše: Ovo su tri uslova za putovanje unutar EU

3
Radiosarajevo.ba
Predstavljen plan za COVID pasoše: Ovo su tri uslova za putovanje unutar EU
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Certifikat će uključivati tri kriterija; dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli COVID-19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas usvojeni prijedlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Europske unije.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih država članica, piše Jutarnji.hr.

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili cijepljena protiv COVID-a, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela COVID-19.

Potvrda se izdaje državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive osobne podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

Digitalna potvrda” će sadržati podatke o cjepivu koje je građanin primio, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela COVID-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele COVID-19.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije