Europski grad u lockdownu za vikend: Više od 60 posto slučajeva je delta soj

1
Hina
Europski grad u lockdownu za vikend: Više od 60 posto slučajeva je delta soj
FOTO: EPA / Porugal, ilustracija

U Lisabonu, u kojem su tokom vikenda na snazi mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti COVID-19, pokazali su rezultati istraživanja koje su u nedjelju objavile novine Publico.

Ispitivanja je proveo portugalski Nacionalni institut za zdravlje (INSA).

Glavni grad Portugala je zatvoren na dva i po dana jer su tamošnje vlasti zabrinute zbog skoka broja novozaraženih delta sojem koronavirusa.

Zbog toga 2,8 miliona stanovnika Lisabona može napustiti svoje domove samo ako ima valjane razloge.

Ulazak u grad je dozvoljen isključivo u posebnim okolnostima. Pravila su stupila na snagu u petak, a traju do ponedjeljka.

Moguće je da će vlada sličnu blokadu primijeniti i tokom vikenda od 25. do 28. juna, iako će svaka takva odluka biti donesena vjerojatno u zadnji čas.

Portugal je sve više zabrinut zbog širenja delta varijante koronavirusa koja je zaslužna za nedavni porast broja slučajeva u zemlji.

Subota je bila četvrti dan zaredom kako je Portugal imao više od 1000 novozaraženih u 24 sata, što je razina iz februara kada je zemlja bila u lockdownu.

Nekih 2,5 miliona od 10 miliona Portugalaca primilo je obje doze cjepiva protiv COVID-19.

Iako je zadnjih dana blago povećan broj hospitalizacija, nema rasta umrlih jer su ranjive skupine cijepljene.

Nedavni skok zaraza dogodio se mjesec dana otkako je Portugal, čiji prihodi snažno ovise o turizmu, otvorio svoja vrata gostima iz Europske unije i Velike Britanije, piše agencija Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije