V. Britanija: Preminuo pacijent koji se 14 i po mjeseci borio s COVID-om

0
Radiosarajevo.ba
V. Britanija: Preminuo pacijent koji se 14 i po mjeseci borio s COVID-om
Foto: The Sun / Jason Kelk

Najduži britanski pacijent koji se se infekcijom COVID-19 borio proteklih 14 i po mjeseci, koje je proveo u bolnici, preminuo je nakon što je rekao da više ne može "ovako živjeti".

Jason Kelk (49) primljen je u bolnicu St James u Leedsu, West Yorks, 31. marta prošle godine.

Njegova supruga Sue Kelk (63) rekla je da je Jasonova bitka, za njega, jednostavno postala previše i da je odlučio da obustavi svu terapiju.

Odajući počast svojoj "srodnoj duši", Sue je dodala: "Bilo je mirno. Bilo mu je važno da to učini pod njegovim uslovima. Ljudi možda ne misle da je bio hrabar, ali, Bože moj, bio je hrabar. Zaista mislim da jest. I mislim da je ovo najhrabrija stvar koju ste ikada mogli učiniti - reći 'Ne želim više ovako živjeti'."

Jason, koji je imao dijabetes i astmu tipa II, primljen je u bolnicu 31. marta 2020, a samo nekoliko dana kasnije, 3. aprila 2020, prebačen je na intenzivnu njegu. Od tada je ostao tamo, boreći se za život u brojnim prilikama nakon što mu je virus poharao pluća i uništio bubrege. Jason je razvio tako ozbiljne želučane probleme da ga je intravenski trebalo hraniti sve do zadnjeg dana.

Bilo je nade u martu ove godine kada je obilježio 15 dana zaredom bez upotrebe ventilatora. Skinuli su ga s bubrežnog filtra na kojem je bio 24 sata dnevno, i uživao je u obiteljskim posjetima na otvorenom u krugu bolnice jednom sedmično. Jasonov oporavak nastavio se dobro do te mjere da je mogao piti šalice čaja i jesti kolače te se vratiti jednoj od svojih strasti - kompjuterskom kodiranju.

Nažalost, početkom maja stanje se pogoršalo i na kraju je opet morao provesti nekoliko dana na respiratoru, a razvio je i dvije infekcije.

Sue je rekla da se od njih "nikad nije stvarno oporavio".

Zaključila je: "Samo je želio da svemu dođe kraj."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije