COVID-19 / Europska agencija za zarazne bolesti: moraju se provoditi masovna testiranja

11. 08. 2020. u 09:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Euuropska agencija za zarazne bolesti (ECDC) pozvala je zemlje da nastave s primjenom primjerene socijalne distance i higijenskih mjera te da testiraju, tragaju i prate slučajeve zaraze kako bi zaustavili pandemiju koronavirusa.  

"Za zemlje koje primjenjuju te mjere rizik je umjeren, no rizik od eskalacije je vrlo velik u zemljama koje ne primjenjuju ili ne provode mjere poput fizičke distance ili praćenja kontakata zaraženih", kazao je Mike Catchpole, vodeći naučnik ECDC-a. 

On ističe da je ključno podsjećati ljude da virus i dalje cirkulira unutar zajednica te da mogu smanjiti moguću izloženost virusu pridržavanjem propisanih mjera. 

ECDC primjećuje da mnoge zemlje testiraju i slučajeve s blagim simptomima te asimptomatske slučajeve, što je rezultiralo povećanjem broja prijavljenih slučajeva. 

Također, agencija upozorava na ponovni značajniji rast oboljelih u zemljama gdje su mjere fizičke distance gotovo nestale. 

Agencija preporučuje masovno testiranje kako bi se kontrolirala transmisija virusa unutar stanovništva, brzo ulaženje u trag kontaktima zaraženih te izolaciju i liječenje identificiranih slučajeva i karantin za kontakte. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA