! / EU uputila prijedlog SAD za suspenziju carina na šest mjeseci

10. 04. 2021. u 15:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Evropska unija predložila je da ona i SAD suspenduju carine na milijarde dolara uvoza na šest mjeseci, izjavio je šef trgovine EU Valdis Dombrovskis za njemački Der Spiegel.

To bi prevazišlo četvoromjesečnu suspenziju dogovorenu prošlog mjeseca i poslalo signal da Brisel traži kompromis u 16 godišnjem sporu oko subvencija za avione.

"Predložili smo suspendovanje svih međusobnih carina na šest mjeseci kako bismo postigli pregovaračko rješenje", rekao je Dombrovskis.

On je rekao da bi to stvorilo neophodan prostor za manevrisanje za ovu industriju i radnike sa obje strane Atlantika.

U martu su se dvije strane dogovorile o četvoromjesečnoj suspenziji koja pokriva sve američke carine na 7,5 milijardi dolara uvoza iz EU i sve carine EU na 4 milijarde dolara američkih proizvoda.

Dombrovskis je rekao da će EU pomno nadgledati zakone američkog predsjednika Džozefa Bajdena "Кupuj američko", koji predviđaju dodjelu javnih ugovora SAD isključivo američkim firmama.

"Naš cilj je da se založimo za tržišta nabavki koja bi bila što je moguće otvorenija u cijelom svijetu", rekao je Dombrovskis.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA