Biden pooštrio mjere o nabavci neregistrovanog oružja u SAD

0
Radiosarajevo.ba
Biden pooštrio mjere o nabavci neregistrovanog oružja u SAD
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izdao je naredbu usmjerenu protiv neregistrovanog oružja koje se može nabaviti i putem interneta.

"Nasilje s oružjem u ovoj zemlji je epidemija i međunarodna je sramota," izjavio je Biden.

Ove mjere su donesene izvršnom naredbom, što znači da mu nije potrebno odobrenje Kongresa, a uključuje napore na uspostavljanju pravila za određene puške i podrške za sprečavanje lokalnog nasilja.

Međutim, predsjednik će imati težak zadatak. Pravo na nošenje oružja zaštićeno je Drugim amandmanom na američki Ustav i mnogi ljudi zakone o kontroli oružja vide kao kršenje ovog ustavnog prava, prenosi BBC.

Samo nekoliko sati nakon predsjednikovog obraćanja, naoružani čovjek ubio je jednu, a povrijedio pet osoba u radnji za izradu kabineta u Bryanu u Teksasu. Također je upucao i povrijedio državnog vojnika dok ga je privodio.

Naime u pitanju su puške koje su samostalno sastavljene, što znači da ne sadrže serijski broj i ne može im se ući u trag. Provjere pozadine također nisu potrebne za kupnju sklopova za montažu.

"Svatko od kriminalca do terorista može kupiti ovaj komplet i za samo 30 minuta sastaviti oružje", rekao je gospodin Biden.

Također je Ministarstvu pravde dao dva mjeseca da donese pravilo o stabilizaciji mjera za pištolje. Prema pravilu, pištolj koji se koristi sa stabilizacionom zagradom klasificirao bi se kao kratkocijevna puška, što zahtijeva mnogo strožije provjere prema Nacionalnom zakonu o vatrenom oružju.

Od Ministarstva pravosuđa takođe je zatraženo da izradi zakon koji bi ovlastili sudove i službe za provođenje zakona da uklanjaju oružje ljudima za koje se smatra da predstavljaju rizik za zajednicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije