Carinik i šef smjene optuženi za primanje mita: Propuštali kamione bez carine

Radiosarajevo.ba
Carinik i šef smjene optuženi za primanje mita: Propuštali kamione bez carine
Foto: Screenshot / Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ognjena Gajića Ogija (43) i Adema Mujkanovića Kikili (39), koji se terete da su, kao službena lica UIO uposlena u carinskim organima, počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

Gajić je uposlen na poziciji carinika, a Mujkanović na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje.

Optuženi se terete da su zahtijevali i primili dar u vidu novca da bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, s proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljnjoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dažbina, dopustili uvoz robe te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH, zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti te na taj način počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije