EU i Britanija: Dogovor o novim pravilima za Sjevernu Irsku

0
Radiosarajevo.ba
EU i Britanija: Dogovor o novim pravilima za Sjevernu Irsku
Foto: Twitter / Rishi Sunak i Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Rishi Sunak postigli su dogovor o prilagođavanju sporazuma o Brexitu. Da li je sada konačno sve u redu, tri godine nakon odlaska Britanije iz EU.

Proboj se desio. Britanski premijer Rishi Sunak to dočekuje sa olakšanjem. Britanska vlada i Europska komisija već godinu dana pregovaraju o prilagođavanju pravila o Sjevernoj Irskoj – tri godine nakon Brexita i u vrijeme kada su odnosi Londona i Brisela dotakli dno.

"Između nas u prošlosti jeste bilo razlika, ali mi smo saveznici, trgovinski partneri i prijatelji. Novo poglavlje počinje sada", rekao je Sunak u Vindsoru u blizini Londona.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Rishi Sunak je četvrti premijer Ujedinjenog Kraljevstva koji pokušava da sa Europskom unijom formatira pravila Brexita za Sjevernu Irsku tako da se ona zaista i mogu primijeniti, piše Deutsche Welle.

Njegov prethodnik, Boris Johnson, prvobitno je odobrio takozvani "Sjevernoirski protokol" u okviru sporazuma o izlasku iz Europske unije. Ali kada je u Sjevernoj Irskoj poraslo protivljenje trgovinskim pravilima, Johnson je uveo zakon koji omogućava da se pravila jednostrano promijene.

Europska unija je na to kršenje ugovora reagovala hladno i zaprijetila posljedicama, a Johnson je morao da napusti svoju funkciju prije nego što je zakon bio usvojen. Taj njegov pravni akt otada je na čekanju.

Nove sankcije: Velika Britanija zabranila izvoz svega što je Rusija koristila na bojnom polju

Nove sankcije: Velika Britanija zabranila izvoz svega što je Rusija koristila na bojnom polju

Šta je suštinski problem?

Nakon Brexita 2020. godine, Sjeverna Irska, koja je deo Velike Britanije i graniči se sa članicom EU, Irskom, ostala je u jedinstvenom tržištu Europske unije. To je trebalo da obezbijedi nesmetano kretanje robe između Irske i Sjeverne Irske.

Na toj osjetljivoj granici ne bi trebalo da bude ličnih, niti carinskih kontrola, jer se strahuje od ponovnog sukoba između protestantskih unionista, koji žele da budu dio Britanije i katoličkih nacionalista, koji žele ponovno ujedinjenje s Republikom Irskom. Taj sukob, koji je prerastao u neku vrstu građanskog rata, razriješen je prije 25 godina tzv. "Sporazumom na Veliki petak". Sjevernom Irskom otada uvijek zajednički upravlja vlada unionista i nacionalista.

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU iznenada je stvorio granicu za robu koja se iz Velike Britanije uvozi u Sjevernu Irsku, odnosno u ekonomsko područje Evropske unije. Ta zamišljena carinska granica između dvije Irske podrazumijeva mnogo birokratije i kontrole u lukama i na aerodromima Sjeverne Irske.

Velika Britanija u problemima: Suočavaju se sa nestašicom voća i povrća

Velika Britanija u problemima: Suočavaju se sa nestašicom voća i povrća

"Kada govorite o graničnim kontrolama, bilo između Velike Britanije i Sjeverne Irske ili između Irske i Sjeverne Irske, odmah se suočavate s podjelama koje postoje unutar Sjeverne Irske", kaže Liza Kler Viten, politikološkinja sa univerziteta Quinns u glavnom gradu Sjeverne Irske, Belfastu. "Sporazum o Brexitu bio je teret za politiku i vladine strukture. On je produbio podjelu između unionista i nacionalista."

Šta reguliše novi Sjevernoirski protokol?

Sada bi trgovinska ograničenja trebalo da budu uklonjena. Europska unija se složila da će roba koja se izveze iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku i koja tamo ostaje, odnosno koja ne prolazi kroz Irsku, biti podvrgnuta daleko manjem broju kontrola. Samo ona roba koja se iz Velike Britanije preko Sjeverne Irske transportuje dalje u EU, moraće da prođe dodatno carinjenje i preglede.

"Ukinuli smo svaki privid granice u 'Irskom moru'. Sir i krompir se vraćaju", rekao je britanski premijer Rishi Sunak. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uvjerava da će se na rafovima supermarketa u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj naći ista roba kao i prije Brexita.

Potpisan novi ugovor između EU i Velike Britanije: Cilj smanjiti tenzije u Irskoj

Potpisan novi ugovor između EU i Velike Britanije: Cilj smanjiti tenzije u Irskoj

Međutim, Europski sud pravde u Luxembourgu i dalje ima pravni nadzor nad privrednim pitanjima. Nadležnosti regionalne vlade Sjeverne Irske u EU ostaju ozbiljno ograničena. Pravila se donose u Briselu.

Mnogi političari iz Sjeverne Irske to vide ovo kao nedostatak demokratije i smatraju da bi vladi u Belfastu trebalo dati "kočnicu u slučaju nužde" koja bi mogla da se iskoristi za odlaganje primjene novih trgovinskih pravila. Ali tu "kočnicu" bi ponovo mogla da ukine centralna britanska vlada u Londonu.

Da li je problem sada riješen?

Europska unija napravila je mnogo ustupaka britanskoj vladi. Premijer Rishi Sunak sada mora taj uspjeh da proda nepokolebljivim pristalicama Brexita u njegovoj Konzervativnoj stranci.

Politički potres u Sj. Irskoj polako vodi i do raspada Ujedinjenog Kraljevstva

Politički potres u Sj. Irskoj polako vodi i do raspada Ujedinjenog Kraljevstva

Premijer mora i da ubijedi sjevernoirsku unionističku partiju DUP koja je imaginarnu granicu između dvije Irske podigla na nivo pitanja identiteta i zbog toga odbila da formira vladu s nacionalističkom pro-irskom strankom Šin Fejn.

Blokiran je i parlament Sjeverne Irske. Iz stranke DUP najavljuju da najprije mora dobro da se sagleda kompromis između Evropske komisije i britanskog premijera. Rishi Sunak želi da "u dogledno vrijeme" stavi novi protokol o Sjevernoj Irskoj na glasanje u Donjem domu parlamenta u Londonu.

"Njegova stranka nema interesa za pragmatična rješenja, oni preferiraju čistu ideologiju Brexita. Taj 'apetit za Brexitom' bi tako mogao ponovo da bude podstaknut, a Boris Johnson ionako već čeka iza kulisa", ocijenio u autorskom tekstu za list "Guardian" Sidni Neš, koji je za vladu radio na sporazumu o Brexitu. On vjeruje da bi čak i premijerska fotelja Rishija Sunaka mogla da bude dovedena u pitanje.

Kakve su posljedice novog sporazuma?

Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije mogli bi da se vrate u normalu. Velika Britanija bi, na primjer, imala priliku da se ponovo pridruži programu EU za finansiranje nauke "Horizont", što su britanski univerziteti tražili.

Premijer Sunak, bivši bankar "Goldman Saksa", nada se da će se i klima za strane investitore poboljšati, tako što bi im konačno bila pružena pravna sigurnost. Osim toga, trebalo bi da se relaksiraju i odnosi s velikim saveznikom, Sjedinjenim Državama. Američka vlada pridaje veliki značaj tome da Sjeverna Irska ostane mirna.

Američki predsjednik Bill Clinton posredovao je prije 25 godina u postizanju "Sporazuma na Veliki petak". Desetog aprila ove godine je godišnjica tog sporazuma i premijer Sunak želi da do tada skine to pitanje s dnevnog reda. Ako to bude bio slučaj, američki predsjednik Joe Biden mogao bi da dođe u zvaničnu posjetu Londonu u aprilu.

I takođe bi mogli da se poboljšaju. Velika Britanija i Francuska su od Brexita u sukobu oko ribolova i izbjeglica u Lamanšu. Rishi Sunak želi da se sastane s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u martu da bi riješio i ta pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije