Potpisan novi ugovor između EU i Velike Britanije: Cilj smanjiti tenzije u Irskoj

0
Radiosarajevo.ba
Potpisan novi ugovor između EU i Velike Britanije: Cilj smanjiti tenzije u Irskoj
Foto: EPA - EFE / Rishi Sunak

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska Unija potpisali su novi sporazum o granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, nakon serije sastanaka i pregovora. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Rishi Sunak su uspjeli naći zajednički jezik. Iako su oboje naglasili napete odnose oko ovog problema, govorili su i o tome kako VB i EU odlično sarađuju u Ukrajini, te da bi to trebao biti putokaz za njihove odnose

Novi sporazum, imena Windsor Framework, je nadogradnja i korekcija Sjevernoirskog protokola, koji je bio dio Brexita, odnosno sporazuma o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. 

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

Sjevernoirski protokol je, kako se čini, samo napravio dodatne komplikacije u već komplikovanom odnosu između Velike Britanije i EU.

Situaciju dodatno zaoštrava činjenica da se rješava granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, granica koja po mnogima u toj regiji ne bi trebala da postoji. 

U Belfastu sukobi ne jenjavaju: Najgore nasilje u posljednjih 20 godina

U Belfastu sukobi ne jenjavaju: Najgore nasilje u posljednjih 20 godina

Odmah po izlazu Velike Britanije iz EU znalo se da će se ovaj problem morati riješiti. Prethodni pokušaji da se digne fizička granica između dvije Irske rezultiralo je u neredima i granični prelazi su postali meta za unioniste, odnosno za organizacije koje žele spajanje ove dvije države. 

Ovim sporazumom kreirane su dvije trake na ulazima u Republiku Irsku iz Sjeverne Irske. U crvenim trakama će se nalaziti roba koja može završiti u Republici Irskoj, koja će biti podložna provjerama. U zelenim će biti roba koja ide za Sjevernu Irsku, i tu neće biti provjera. 

Treba još dodati kako u sporazumu piše da će se svi zakoni EU aplicirati u Sjevernoj Irskoj. Iako je ovaj dio kritikovan od strane dijela političke javnosti u ovoj državi, ovo je ključna stvar kako bi se izbjeglo dizanje fizičke granice na ovom teritoriju. 

Interesantno je još da je dodana i "ručna kočnica" za vladu Sjeverne Irske. Ako postoji neki EU zakon za koji oni nisu saglasni, vlada ove zemlje će od centralne vlasti u Londonu tražiti da iskoristi svoj veto

Naravno, ovo može kreirati neke probleme i može doći do trzavica na relaciji Belfast-London, ali bi trebalo da pruži priliku vladajućoj stranci u Sjevernoj Irskoj da koliko-toliko kontroliše svoje zakone

Rishi Sunak, premijer Ujedinjenog Kraljevstva, čekao je odobrenje za ovaj sporazum od određenih dijelova članstva svoje stranke. Konzervativci koji su bili glavni zagovarači Brexita dugo su odbijali bilo koju vrstu sporazuma s Europskom Unijom

Ipak, Sunak je uspio da konsoliduje mišljenja svojih kolega i siguran je da će se ugovor i ratifikovati. 

Problem može biti mišljenje najjače stranke u Sjevernoj Irskoj, Demokratske Stranke Unionista (DUP). Oni su uputili oštre kritike na potez uključivanja Kralja Charlesa u cijeli proces, koji je imao sastanak s Ursulom von der Leyen. 

U tom smislu, najviše kritikovan je bio Sunak. Za njega je rečeno da koristi Charlesa kako bi pridobio javnost za podršku ovom sporazumu, a koji je uzburkao političke duhove u Sjevernoj Irskoj. 

Treba još spomenuti kako postoji jako bitan sporazum koji definiše odnose na otoku Irska, kojeg dijele Sjeverna Irska, u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, i Republika Irska, nezavisna država i članica EU. 

Sporazum iz Belfasta, ili Sporazum dobrog petka kako se kolokvijalno naziva, je potpisan 1998. godine i prekinuo je više od 25 godina nasilja između unionista i republikanaca. Sporazum je djelomično uspio zbog članstva EU obje države, jer tako nije bilo šanse za fizičkom granicom između dvije Irske. 

Izlazom Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije, pojavila se mogućnost da će doći do velikih problema zbog potencijalne granice koja bi se morala uspostaviti. Zato je i dodan Sjevernoirski protokol, koji je trebao biti privremen.

Tri godine nakon oficijelnog izlaza Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, dolazi do potpisa ovog sporazuma koji bi trebao bolje definisati odnose.

Još uvijek se izbjegava fizička granica, do određene poente, ali uključivanje veta i sama pomisao na nešto slično provjerama na granici Sjeverne i Republike Irske budi duhove prošlosti u ovom regionu, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije