Nakon Brexita: Britanci se žele vratiti imperijalnim mjernim jedinicama

0
Radiosarajevo.ba
Nakon Brexita: Britanci se žele vratiti imperijalnim mjernim jedinicama
Foto: Bug.hr / Ilustracija/Putokazi u Velikoj Britaniji

Britanske vlasti i dalje muku muče s posljedicama Brexita, nestašicama pojedinih proizvoda, kompikovanim procedurama koje su uslijedile nakon službenog izlaska iz Europske unije te uslovima tog "razvoda" koji i dalje nije u potpunosti završen.

Ovih se dana među vladajućima, pojavila još jedna ideja koja bi trebala označiti konačni raskid veza s Europskom unijom (EU) – "sloboda Brexita" trebala bi njihovim građanima omogućiti da se potpuno vrate na imperijalni sistem mjernih jedinica, piše Bug.hr.

Sistem mjerenja mase stijenama (stone), funtama i uncama, dužine miljama, jardima, stopama i inčima te zapremnine pintama i (opet) uncama tekućine, od sredine prošlog je stoljeća u službenoj upotrebi u Ujedinjenom Kraljevstvu i njihovim preostalim kolonijama i Commonwealthu.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Ali, standardizacijom unutar EU Britanci su bili "prisiljeni" službeno prijeći na metrički sistem. EU im je dozvolila određene izuzetke, pa su tako trgovci mogli, uz kilograme, na voću i povrću isticati masu i u funtama, u pubovima se pivo i dalje moglo prodavati na pinte, a izuzetak je važio i za saobraćajne znakove, koji su ostali u miljama i miljama na sat.

Ipak, čak i najmanji spomen metričkih jedinica očito smeta konzervativnim Britancima, koji su njegovo nametanje od strane Europske unije oduvijek tumačili kao "uplitanje u njihov svakodnevni život". Sada, dakle, jedva čekaju da se i ta pravila promijene.

Britanske vlasti trenutačno rade na reviziji više hiljada zakona i pravilnika koji su do sada bili usklađeni s onima iz EU, te evaluiraju koliko su pojedina pravila u skladu s nacionalnim interesima. Promjene po pitanju službenih mjernih jedinica mogle bi uslijediti uskoro, signalizirali su vladajući.

Zagovornici imperijalnih mjera pozdravljaju ovu odluku, dok neki ističu da im zemlja ima i daleko bitnijih i većih problema nego što su to oznake mase na povrću u trgovinama.

Jedna stopa definisana je kao 0,3048 metara. 12 inča čini stopu, a tri stope jard. Jedna milja je 1760 jardi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije