Ministrica Priti Patel: Otmica kućnih ljubimaca postaje kazneno djelo

1
Anadolija
Ministrica Priti Patel: Otmica kućnih ljubimaca postaje kazneno djelo
Foto: Pixabay.com / Pas/Ilustracija

Nakon porasta prijavljenih krađa tokom zatvaranja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, otmica kućnih ljubimaca biće proglašena krivičnim djelom u Engleskoj.

Krađa kućnog ljubimca trenutno se tretira kao gubitak vlasnikove imovine, ali ministri žele da se novim zakonom prizna emocionalni stres koji ona može izazvati. Utvrđeno je da je prošle godine tokom lockdowna prijavljena krađa oko 2.000 pasa.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužioci i lokalne vlasti, primila je dokaze od grupa za zaštitu životinja, aktivista za kampanju, akademika i drugih stručnjaka.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Njihov izvještaj je utvrdio da je sedam od 10 krađa kućnih ljubimaca koje je zabilježila policija uključivalo pse. Nije poznato koja bi mogla da bude najveća kazna za krivično djelo otmice kućnih ljubimaca po novom zakonu.

Iako je prema Zakonu o krađi iz 1968. godine za izvršenje krivičnog djela predviđeno maksimalnih sedam godina zatvora, ministri kažu da je malo dokaza da se to primjeni i u ovom slučaju, jer je težina kazne djelimično određena novčanom vrijednošću ukradene stvari.

„Krađa kućnog ljubimca užasan je zločin koji može uzrokovati velike emocionalne tegobe porodicama, dok bezosjećajni kriminalci pune džepove. Novi zakon o otmici kućnih ljubimaca priznaje da su životinje daleko više od imovine i daće policiji odriješene ruke za izvođenje ovih bolesnih pojedinaca pred lice pravde“, izjavila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije