Potvrdio Sajid Javid / U ovoj europskoj zemlji, za sada, odustaju od COVID pasoša

12. 09. 2021. u 15:32:00 Fena

Shares: 0

Velika Britanija odustala je od namjera da COVID pasoši postanu obavezni širom Engleske u noćnim klubovima i drugim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, potvrdio je ministar zdravstva laburist Sajid Javid.

Naveo je da mu se ta ideja nikada nije svidjela, ali da je bilo potrebno ispravno je razmotriti, pogledati dokaze.

"Ono što mogu reći je da smo prijedlog dobro razmotrili i zadržat ćemo ga kao potencijalnu opciju, ali sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje s tim planovima", kazao je Javid za BBC.

Deseci zastupnika iz redova torijevaca izrazili su snažno protivljenje takovoj odluci, ocjenjujući da će premijeru Borisu Johnsonu ionako biti nemoguće nametnuti izdavanje COVID pasoša, piše The Guardian.

Međutim, Downing Street je i dalje insistirao na njihovom uvođenju prije oktobra. Član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Nadhim Zahawi rekao je prošle sedmice da bi uvođenje pasoša trebalo pomoći borbi protiv pandemije tokom zimskih mjeseci.

"Ne bismo trebali samo činiti stvari zato što to rade drugi, trebali bismo ispravno sagledati svaku moguću intervenciju. Mislim da je pošteno reći da se većini ljudi ta ideja instinktivno ne sviđa", objasnio je Javid.

On je nagovijestio ono što su neki sumnjali - da je Johnson promovirao tu ideju u pokušaju da poveća stopu vakcinisanih među mlađim ljudima.

Parlamentarac iz redova liberalnih demokrata Alistair Carmichael nazvao je ovakav zaokret pobjedom onih koji su se zauzeli za građanske slobode protiv takvih duboko neliberalnih i neizvodljivih planova.

Mišljenja o COVID pasošima u Velikoj Britaniji podijelila su ministre. Johnson je u julu najavio da će pasoši biti obavezni u noćnim klubovima i na drugim mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi.

Odluka je neke posebno razljutila jer ljudima više ne bi bilo dopušteno da uz negativan test posjećuju takva mjesta. I sam Javid je u isto vrijeme bio pozitivan na COVID-19, iako je primio dvije doze vakcine, što je dovelo do pitanja zašto Vlada ne smatra rezultate testa prihvatljivim.

Škotska je već krenula s uvođenjem COVID pasoša od 1. oktobra za one koji traže ulazak u noćne klubove i na velika događanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA