Krenuli Covid pasoši, a već se nazire problem: Čekanja po pet sati

1
Radiosarajevo.ba
Krenuli Covid pasoši, a već se nazire problem: Čekanja po pet sati
Foto: EPA-EFE / Covid pasoš/ilustracija

S današnjim stupanjem na snagu europskog sistema digitalne COVID potvrde u svim članicama Europske unije, koja građanima omogućava sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tokom pandemije bolesti COVID-19 i očekivanim povećanjem putničkog saobraćaja, globalni predstavnik aerodroma (ACI World) upozoro je na potencijalni haos u saobraćaju i višesatna čekanja u sedmicama koje slijede.

"Ako se, nakon puštanja u saobraćaja COVID potvrde i zahuktavanja putovanja, ne uspostavi bolja koordinacija između zemalja, postoji ozbiljan rizik od haosa na europskim aerodromima", napisali su, među ostalim, njihovi predstavnici u pismu europskim čelnicima osvrnuvši se na zabrinjavajuću šarolikost pristupa širom kontinenta i zatražili bolju koordinaciju među EU članicama.

Udruženja hitno pozivaju na usuglašavanje jedinstvenih standarda, jer će u protivnom putnici biti osuđeni na dugotrajna čekanja u polascima i odlascima zbog potrebnog vremena za provjeru i obradu podataka.

Sve se više ljudi vakciniše. Otvara se još granica. Ali vlade djeluju izolirano i kreću se presporo. Vlade moraju razumjeti hitnost. Niko neće tolerisati sate čekanja prilikom prijave ili zbog graničnih formalnosti. Moramo automatizirati provjeru vakcina i potvrda prije pojačavanja saobraćaja“, izjavio je Willie Walsh, generalni direktor Međunarodne udruge za zračni prijevoz.

Vlade se moraju usuglasiti, dodaje, oko standarda digitalnih certifikata i uskladiti procese kako bi ih prihvatile, te moraju djelovati brzo, naglasio je Walsh.

U Međunarodnoj udruzi za zračni prijevoz izračunali su kako bi putnici u aerodromima od sada, umjesto prosječnih sat i po vremena prije pandemije, mogli, zbog novih zdravstvenih provjera, na aerodromima provoditi dvostruko više vremena, čak i u slučaju da saobraćaj bude samo na 30-postotnom niovu u odnosu na onaj prije pojave bolesti COVID-19.

Ukoliko se priča na aerodromima u potpunosti ne automatizira, procjenjuju da bi prosječno vrijeme provedeno u obradi putnika na aerodromu moglo dosegnuti 5,5 sati po putovanju.

„Digitalno certificiranje moglo bi se vrlo brzo pokrenuti ako se dogovore globalni standardi. Bilo bi to moguće u razumnom, kratkom roku“, smatra generalni direktor Međunarodne udruge za zračni prijevoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije