Politički potres u Sj. Irskoj polako vodi i do raspada Ujedinjenog Kraljevstva

0
Radiosarajevo.ba
Politički potres u Sj. Irskoj polako vodi i do raspada Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: Paul Faith / Ilustracija

Politički potres je dobar pojam. Iako ga tako ne definiraju novine u Irskoj niti Sjevernoj Irskoj, zasad. Sinn Féin, stranka nastala od političkog krila Irske republikanske armije, izborila je pobjedu na lokalnim izborima u toj (još uvijek) sastavnici Ujedinjene Kraljevine.

“Osim kad je London njome izravno upravljao, probritanski unionisti imali su monopol na vlast otkako je Britanija formirala većinski protestantsku regiju 1921.godine, kada je ostatak Irske dobio autonomiju”, tumači važnost izbornog ishoda AFP, piše Jutarnji.hr.

Stranka, koja na mrežnoj stranici navodi da je irska republikanska, predana ujedinjenju Irske, ima i elemente lijevog centra što je čini posebnim elementom na političkoj sceni Republike i Sjeverne Irske. Prema posljednjim podatcima može računati na 27 zastupničkih mjesta u sjevernoirskom parlamentu koji zbog lokacije u Belfastu nosi ime Stormont. Drugo mjesto osvaja stranka koja se zalaže za uniju s Britanijom, DUP, koja može računati na 24 mjesta.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Na trećem je mjestu Alliance, stranka centra koja zagovara Sjevernu Irsku s idejom prevladavanja podjele republikanci:unionisti. Osvaja 17 mjesta.

"Sinn Fein na putu da zadrži mjesto prvog ministra je potres" za politiku Sjeverne Irske, rekao je Bill White, izvršni direktor firme za istraživanje javnog mnijenja LucidTalk, za Reuters.

Pobjeda Sinn Féina neće promijeniti status regije, budući da je referendum, koji je potreban za napuštanje Ujedinjene Kraljevine u diskreciji britanske vlade. I teško će ga biti očekivati u sljedećih nekoliko godina, posebno dok su u Londonu na vlasti konzervativci. Pravo na referendumu Sjevernoj Irskoj, koja je većinski bila protiv izlaska iz EU, bila bi novi poticaj Škotskoj da zatraži novi referendum o neovisnosti. Što bi bio put u raspad Ujedinjene Kraljevine.

Ali, psihološke implikacije prvog ministra irskog nacionalista su ogromne, zaključuje Reuters.

Sinn Féin je i na prošlim izborima u Irskoj bio iznenađenje osvojivši najviše glasova ali nije ušao u vlast. Što potvrđuje da na cijelom otoku raste podrška ujedinjenju.

Ovaj je politički rezultat još jedna posljedica izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Sjeverna Irska je pritisnuta teškoćama koje je u trgovinskim vezama s većim otokom izazvao Sjevernoirski protokol koji traži kontrole kako ne bi došlo do prikrivenog trgovanja s EU bez carina. Zbog mirovnog sporazuma iz 1998. godine, kojim su završeni višedesetljetni sukobi republikanaca i unionista, ne smije se postaviti granica između Belfasta i Dublina i zbog toga se roba mora pregledavati po dolasku u luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije