Zelenski posjetio London, Velika Britanija proširila sankcije Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Zelenski posjetio London, Velika Britanija proširila sankcije Rusiji
Foto: CNN / Zelenski i Sunak u Londonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je doputovao u London, u okviru svoje prve posjete od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Sunak je izjavio da je Velika Britanija vodeći europski saveznik Ukrajine u NATO-u. Naglasio je da će zemlja ostati ujedinjena s Ukrajinom sve dok se ne osigura poraz Putinove "neprovocirane agresije".

Zelenski je po dolasku u London istakao da je "Velika Britanija jedna od prvih država koja je priskočila u pomoć Ukrajini".

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Volodimir Zelenski: Platformom United24 prikupljeno 278 miliona dolara za pomoć Ukrajini

Volodimir Zelenski: Platformom United24 prikupljeno 278 miliona dolara za pomoć Ukrajini

"Danas sam u Londonu kako bih osobno zahvalio britanskom narodu na pomoći i premijeru Rishiju Sunaku na njegovom vodstvu", napisao je Zelenski na Instagramu.

Ured britanskog premijera je najavio da će britanska obuka ukrajinskih snaga biti proširena na pilote borbenih aviona i marince.

Objavljeni su i planovi za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima NATO standarda u budućnosti, što je ključni zahtjev Ukrajine.

Zelenski obratio se britanskim zastupnicima u martu prošle godine, iz Kijeva putem interneta, što je bio prvi put da se strani čelnik obratio zastupnicima Zastupničkog doma.

Zapad razmatra kako ojačati podršku Ukrajini, s tim da je zemlja spremna za ponovnu rusku ofenzivu krajem februara.

Velika Britanija je već najavila planove o slanju tenkova Challenger 2 u Ukrajinu, a ukrajinske trupe će prolaziti obuku o upravljanju tenkovima.

Ured britanskog premijera je naveo da će Sunak ponuditi Ukrajini "sposobnosti većeg dometa" kako bi se poremetili planovi Rusije u ciljanju kritične ukrajinske infrastrukture.

Dodaje se da će britanska obuka biti povećana ove godine, s dodatnih 20.000 ukrajinskih vojnika koji će biti obučeni.

Nove sankcije Londona Moskvi

Velika Britanija proširila je listu sankcija Rusiji, uključujući firme koje proizvode vojnu opremu i nekoliko pojedinaca "povezanih" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je 8. februara Vlada Velike Britanije.

"Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, James Cleverly odobrio je danas nove sankcije ruskoj vojsci i eliti Kremlja", navodi se u priopćenju.

Ističe se da paket sankcija Londona ukupno pogađa šest subjekata koji osiguravaju vojnu opremu kao što su bespilotne letjelice za ruski rat u Ukrajini, kao i osam pojedinaca i jedno pravno lice povezano s financijskim mrežama koje pomažu u održavanju bogatstva i moći među elitama Kremlja", navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, sankcionisane firme su proizvođač dronova CST, RT-Komplekt, koji osigurava opremu za helikoptere, firma za logistiku i transport Oboronlogistics, softverska kompanija Topaz, te proizvođači opreme za protuzračne raketne sisteme Universalmash u Lipetsk.

Na novoj listi su i pojedinci "povezani" sa Kremljom, uključujući predsjedničkog komesara za prava poduzetnika Borisa Titova, zajedno sa njegovim sinom biznismenom, Pavelom Titovom.

Na listi su još bivši zamjenik šefa najveće privatne naftne rafinerije u Rusiji Nikolaj Egorov, vlasnik medijske kuće Regum Sergej Rudnov, dioničarka u Banci Rusije Svetlana Krivonogih, vlasnik ruske kompanije za održavanje i popravku aviona Aerostart Viktor Mjačin, predsjedatelj odbora ruske farmaceutske firme R-Pharm Aleksej Repik, i bivši pomoćnik predsjednika i zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije JSC System operator jedinstvenog energetskog sistema Jevgenij Školov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije