Erdogan: Turska će nastaviti doprinositi miru i prosperitetu regije u budućnosti

0
Anadolija
Erdogan: Turska će nastaviti doprinositi miru i prosperitetu regije u budućnosti
AA / Recep Tayyip Erdogan

Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu 2030. pomoći će državama članicama u postizanju cilja održivog ekonomskog rasta, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Erdogan je rekao da je SEECP jedina platforma na kojoj se svih 13 zemalja u regiji okuplja za istim stolom, prenosi Anadolija.

"Činjenica da je samit održan na tako visokom nivou uprkos pandemiji COVID-19 simbol je povjerenja ukazanog konstruktivnoj ulozi Turske u regiji, a posebno povjerenja u mjere koje smo poduzeli u borbi protiv virusa", rekao je Erdogan.

Samit je naglasio važnost zajedničke borbe protiv izazova poput migracija i pandemije, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

"Vjerujemo da nema drugog rješenja osim dijaloga za političke probleme u regiji. U tom smislu podržavamo maksimalno korištenje prilika koje pruža SEECP", poručio je turski čelnik.

Recep Tayyip Erdogan - undefined

AA: Recep Tayyip Erdogan

SEECP je forum za saradnju koji okuplja Tursku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Grčku, Hrvatsku, Moldaviju, Crnu Goru, Sloveniju i Kosovo.

Erdogan je također rekao da će revitalizacija procesa pristupanja Turske Evropskoj uniji i ubrzanje kandidature za članstvo i potencijalnih kandidata u Jugoistočnoj Evropi biti od koristi uniji na globalnom nivou.

O naporima Turske tokom njenog predsjedavanja SEECP-om, Erdogan je rekao da su pokušali razviti zajednička rješenja o pitanjima kao što su poljoprivredna politika, dijaspora, obrazovanje i borba protiv katastrofa, uzimajući u obzir principe regionalnog vlasništva i sveobuhvatnosti.

"Turska će nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i prosperitetu regije u budućnosti", rekao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije