Erdogan poručio Trumpu: Ne budete li nas poštovali, tražit ćemo nove saveznike

J. M.
Erdogan poručio Trumpu: Ne budete li nas poštovali, tražit ćemo nove saveznike
Nastavlja se drama turske ekonomije, potop nacionalne valute nakon što je američka administracija najavila povećanje uvoznih tarifa na alumunij i čelik iz Turske.

"Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri", napisao je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump u petak, u danu kada je turska lira izgubila 19 procenata vrijednosti.

Turska je uznemirena i želi vratiti SAD na pregovarački sto, i to čudnom mješavinom prijetnji i molbi!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je na okončanje partnerstva i zaprijetio da će tražiti alternativu. 

"Ako američka vlada ne poštuje suverenitet Turske, onda bi naše partnerstvo moglo biti u opasnosti. Bit ćemo primorani tražiti nove prijatelje i saveznike", napisao je Erdogan u autorskom tekstu za New York Times.

Erdogan je u prijateljskim odnosima s Moskvom, iako je Turska članica NATO pakta. Turski predsjednik kritizira Trumpovu administraciju što ne izručuje turskog propovjednika Fethullaha Gülena koga vlasti u Ankari optužuju za pokušaj državnog udara u julu 2016. godine. 

Erdogan je napisao da je pokušaj udara ličio na "ono što je američki narod nesumnjivo doživio nakon Pearl Harbora i napada 11. septembra".

S druge strane, Ruhsan Pekcan, turski ministar trgovine, pozvao je predsjednika Trumpa za pregovarački sto kako ne bi došlo do povećanja tarifa na čelik i aluminij.

Turski predsjednik Erdogan poručio je u petak da će njegova zemlja pobijditi u ekonomskom ratu.

"To je naša nacionalna borba. To će biti odgovor našeg naroda onima koji su protiv nas pokrenuli ekonomski rat. Zbog toga, odgovorimo im domaćom valutom. Sve devize, dolare, eure, zlato, dođite i razmijenite za domaću valutu. Na taj način ćemo im kao narod dati najbolji odgovor", kazao je Erdogan, dodajući kako je tursko jedinstvo najbolji i najveći odgovor koji se može dati Zapadu, prenmijela je državna agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije