Erdogan umiruje javnost nakon potopa lire: "Oni imaju dolare, mi imamo Allaha"

J. M.
Erdogan umiruje javnost nakon potopa lire: "Oni imaju dolare, mi imamo Allaha"
Pad vrijednosti turske lire ubrzan je u petak ujutro kada je valuta pala 13,5 posto u odnosu na američki dolar.

Trenutno jedan dolar vrijedi rekordnih 6.3005 lira, dok se prvi put više od sedam lira plaća za jedan euro.

Od početka godine, turska valuta izgubila je više od trećine svoje vrijednosti.

To je natjeralo turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana da se obrati javnosti i ublaži strah od daljnjeg propadanja nacionalne valute.

"Ne brinite se. Protiv Turske se vodi rat na nekoliko frontova", rekao je Erdogan u četvrtak navečer u Rizeu na Crnom moru.

U središtu pažnje je spor sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija u Washingtonu uvela sankcije dvojici turskih ministara zbog procesuiranja američkog svećenika Andrewa Craiga Brunsona u Turskoj.

"Zapamtite, ako vi (SAD) imate dolare, onda mi imamo našeg Allaha. Radimo naporno. Pogledajte gdje smo bili prije 16 godina i pogledajte nas danas", poručio je Erdogan.

Ustavnim referendumom 2017. godine, Erdogan je dobio ogromnu moć i povećao utjecaj na centralnu banku čiji rad već mjesecima uznemirava međunarodne investitore.

Erdogan je sebe opisao kao "protivnika kamatnih stopa" i najavio da će imati veću kontrolu nad monetarnom politikom. Turski predsjednik želi da banke plasiraju jeftine kredite i tako podstiču ekonomski rast. 

Međutim, investitori se plaše da se može desiti tzv. "pregrijavanje". Erdogan je već pozvao svoje sunarodnike da konvertuju štednju iz dolara i eura u liru.

Dramatični pad lire među finansijskim ekspertima pojačao je strah od nelikvidnosti banaka.

"Ovo je opasna utakmica: Što se duže odlaže promjena politike, veći je rizik od eskalacije. A onda će biti zaista biti potrebna kontrola kapitala", za Bild je izjavio Lutz Karpowitz, eksperti za Tursku u njemačkoj Commerzbank, dok Carsten Hesse, glavni ekonomist Berenberg banke dodaje:

"Turska je u velikoj nevolji. Nakon kreditnog booma imaju rast inflacije i dramatičan pad valute u 2018. godini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije