Erdogan pohvalio borbu Ukrajine i saopćio da li će zatvoriti turske moreuze

2
Anadolija
Erdogan pohvalio borbu Ukrajine i saopćio da li će zatvoriti turske moreuze
Foto: EPA-EFE / Recep Tayyip Erdogan

Turska će iskoristiti svoje ovlasti nad turskim moreuzima prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine kako bi spriječila dalju eskalaciju u Ukrajini, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak.

Prema Konvenciji iz Montroa, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

"Turska je striktno ispunila svoje odgovornosti u okviru institucija i saveza u kojima je uključena, posebno Ujedinjenih naroda, NATO-a i Evropske unije", dodao je Erdogan nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Ankari gdje je također pohvalio borbu ukrajinske vlade i naroda, a napad Rusije na Ukrajinu nazvao je neprihvatljivim.

Erdogan je također naglasio potrebu dijaloga između Rusije i Ukrajine.

"Nikad nije kasno da se pregovara s dobrom namjerom i da se napreduje po svim pitanjima mirnim putem", dodao je predsjednik Turske.

Istakao je da je Turska poduzela značajne napore kako bi pomogla u rješavanju rata u Ukrajini.

"U ovom procesu nastavili smo te i dalje nastavljamo naše opsežne diplomatske inicijative kako bi bili uspostavljeni mir i stabilnost", rekao je Erdogan te dodao:

"Naravno, nećemo kompromitirati naše nacionalne interese, ali nećemo zanemariti ni regionalnu i globalnu ravnotežu."

Erdogan je istakao da su turske vlasti iz Ukrajine do sada u Turske i druge zemlje evakuisali pet hiljada svojih državljana.

"Nastavljamo sa evakuacijom u skladu sa zahtjevima."

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je naredio vojnu invaziju Ukrajine,  nekoliko dana nakon što je priznao dvije ukrajinske enklave koje drže separatisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije