Erdogan prokomentirao invaziju Rusije na Ukrajinu

5
Anadolija
Erdogan prokomentirao invaziju Rusije na Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu, poručio kako ovaj korak predstavlja težak udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije.

Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari predsjedavao sastankom sigurnosnog vijeća Turske na kojem ja glavna tema bila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je pokrenuta jutros odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je kazao kako je upravo obavio razgovar sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem su se dotakli posljednjeg stanja nakon napada Rusije na Ukrajinu.

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

WSJ: SAD priprema novu vojnu podršku Izraelu od 1,3 milijarde dolara

"Turska podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao", kazao je Erdogan.

Još jednom je pozvao na rješavanje problema između Rusije i Ukrajine kroz dijalog u okviru sporazuma iz Minska: "Ovaj korak (ruski napad, op.a.) koji smatramo kršenjem međunarodnog prava, težak je udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije. Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom."

Naglasio je kako će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi obezbijedili sigurnost svih ljudi koji žive u Ukrajini, posebno svojih građana i, kako je rekao, braće Tatara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije