Turković o napadu na Ukrajinu: "BiH se dobro sjeća koliko zlo može biti rat"

5
Radiosarajevo.ba
Turković o napadu na Ukrajinu: "BiH se dobro sjeća koliko zlo može biti rat"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je osudila napad Rusije na Ukrajinu te navela da se BiH "dobro sjeća koliko zlo može biti rat".

"Šokantne scene iz Ukrajine. Bosna i Hercegovina se dobro sjeća koliko zlo može biti rat. Oštro osuđujemo napad na suverenu naciju Ukrajine. Pozivamo na hitan prekid vatre i pokazujemo solidarnost sa građanima Ukrajine", napisala je Turković na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je proteklih dana formiralo Krizni štab koji prati situaciju te poduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

"Krizni štab je u stalnoj komunikaciji sa našom Stalnom misijom pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini. Prema sadašnjim informacijama, niko od njih za sada nije direktno ugrožen.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u komunikaciji i sa rukovodstvom OSCE-a", saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ambasadi BiH u Budimpešti, koja nerezidentno pokriva Ukrajinu, će biti pridodate i ambasade u Moskvi i Varšavi, a kako bi se i drugim bh. državljanima, koji se eventualno nalaze na teritoriji Ukrajine, mogla pružiti pomoć ukoliko iskažu potrebu.

Kontakt brojevi

Svi koji trebaju asistenciju i pomoć mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Budimpeši na sljedeće brojeve telefona: + (361) 212 01 06, + (361) 212 01 07, + (361) 212 01 09 ili putem e-maila: embassybih@ambasadabih.hu.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je otvorilo i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na e-mail adresu: emergency@mvp.gov.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije