Stoltenberg: Nemamo planove da šaljemo NATO trupe u Ukrajinu

19
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg: Nemamo planove da šaljemo NATO trupe u Ukrajinu
FOTO: AA / Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjeverno-atlantskog saveza (NATO) rekao je da Rusija neće napasti teritorije NATO-a jer je ovo, prema njegovim riječima, najjači savez u historiji.

Istakao je da je NATO Ukrajini pomagao i 2014. godine, a i ovaj put će im pomoći. Međutim, na vojnu podršku NATO-a Ukrajici za sada ne mogu računati.

"NATO trupe nisu na ukrajinskoj teritoriji niti ih imamo planove slati.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ono što mogu reći je da NATO jača svoje trupe u svom istočnom bloku i možemo garantovati sigurnost svim našim članicama", naglasio je Stoltenberg.

Stoltenberg je ruski napad na Ukrajinu nazvao "namjernom, hladnokrvnom i dugo planiranom invazijom" koja predstavlja "očigledno kršenje međunarodnog prava".

Dodao je da je preko 100 aviona u stanju pripravnosti.

"Mi se moramo osloniti na svoje kapacitete. Imao više od 100 aviona i više do 120 brodova spremnih da odgovore na ugožavanje sigurnost naših članica. Učinit ćemo sve da zaštitimo svoje članice", naglasio je Stoltenberg.

Ukrajina nije članica Sjevernoatlantskog saveza, ali ima stalnu ponudu da se potencijalno pridruži NATO-u ako ispuni stroge kriterije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije