Erdogan: Holandija će platiti adekvatan ceh, Evropa je pokazala pravo lice

Anadolija
Erdogan: Holandija će platiti adekvatan ceh, Evropa je pokazala pravo lice
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako će Holandija "platiti zbog skandala" i zbog toga što je odnose s Turskom "žrtvovala" za parlamentarne izbore koji će u Holandiji biti održani u srijedu.

Ukazujući na događaje u proteklih nekoliko dana, prvi čovjek Turske Erdogan je kazao kako je Zapad jasno pokazao svoje lice u situacijama koje su "krici" islamofobije.

"Holandija će platiti zbog toga što je žrtvovala odnose s Turskom pred izbore koji će se tamo održati u srijedu. Mi ćemo napraviti analize pred i nakon izbora u Holandiji i odredit ćemo svoje poteze jer ovo ne može ostati bez odgovora", kazao je Erdogan.

Podsjetivši na oštre reakcije "evropske gospode" na njegovu izjavu da se u Evropi budi nacizam, Erdogan je kazao da se pita kako će ti isti sada objasniti potez da se turskoj ministrici i diplomatama zabrani ulazak u turski konzulat u Holandiji.

Naglasivši kao nije iznenađen posljednjim potezima nekih evropskih zemalja, Erdogan je kazao kako su svi ti potezi samo pokazatelji rastućeg fašizma, rasizma i antiislamizma u Evropi.

"Turska se razvija, a Evropa pada i nastavit će padati i to će padati od vlastitog oružja. Oni mnogo lažu. Trenutno svo oružje terorističkim organizacijama na Bliskom istoku od njih dolazi, ni od kud drugo. U rukama terorista je oružje Zapada i mi imamo sve dokaze i snimke za to, a oni neka lažu nekog drugog jer mi ih dobro znamo", poručio je Erdogan.

U Turskoj će 16. aprila biti održan referendum o ustavnim promjenama koje predviđaju i uvođenje predsjedničkog sistema upravljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije