Engleska: Građani će se moći dva puta sedmično besplatno testirati na COVID-19

AA
Engleska: Građani će se moći dva puta sedmično besplatno testirati na COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Britanska vlada objavila je u ponedjeljak da će građanima Engleske od petka biti omogućeno besplatno testiranje na COVID-19 dvaput sedmično, prenosi Anadolu Agency (AA).

Besplatno testiranje brzim testovima, koji mogu dati rezultate za 30 minuta, biće dostupno na punktovima za testiranje, u apotekama, a moći će se naručiti i na kućnu adresu.

Besplatno testiranje ovim testovima dosad je bilo dostupno samo najranjivim grupama u pandemiji koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravstva navode da bi se na ovaj način mogao spriječiti porast broja zaraženih, ukoliko dođe do značajnih popuštanja mjera.

Kritičari tvrde da bi program mogao prouzrokovati skandalozno bacanje novca, prenosi BBC.

Britanska vlada trebala bi donijeti odluku o novoj fazi popuštanja mjera prema kojoj bi od 12. aprila bilo omogućeno ponovno otvaranje neesencijalnih trgovina i terasa ugostiteljskih objekata. Mjesta za zabavu ostaće zatvorena do daljnjeg.

U Engleskoj se od prošle sedmice može sastajati vani do šest osoba ili dva domaćinstva, dok se sportski centri na otvorenom, poput bazena, teniskih i košarkaških terena, mogu koristiti uz održavanje distance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije